Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Trobalt

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Trobalt

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

retigabiini

Käyttötarkoitus

Aikuisten epilepsian hoito yhdessä muiden epilepsialääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitys aloitetaan yleensä pienellä annoksella, jota vähitellen nostetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Ne tulee ottaa vesilasillisen kera kokonaisina eli niitä ei saa jakaa, pureskella eikä murskata.

Vaikutustapa

Retigabiini estää hermosolujen liiallista sähköistä toimintaa, mikä vähentää ja ehkäisee epilepsiakohtaukseen johtavia hallitsemattomia sähköpurkauksia aivoissa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, uneliaisuus sekä silmien, ihon, huulien ja kynsien värimuutokset. Joskus voi esiintyä myös painonnousua, sekavuutta, ahdistuneisuutta, aistiharhoja, muisti-, puhe- ja liikehäiriöitä, vapinaa, näköhäiriöitä, mahavaivoja, suun kuivumista, virtsaamisvaikeutta, voimattomuutta ja turvotuksia.

Mahdolliset huimaus, uneliaisuus ja näköhäiriöt voivat heikentää ajokykyä varsinkin annosta nostettaessa. Autolla ajoa on vältettävä, kunnes yksilöllinen herkkyys selvillä. Myös epilepsian takia lääkärin kanssa on neuvoteltava ajamisesta.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

50 mg tabl: Liila, pyöreä, halkaisija 5,6 mm, toisella puolella merkintä ”RTG50”. 100 mg tabl Vihreä, pyöreä, halkaisija 7,1 mm, toisella puolelle merkintä ”RTG100”. 200 mg tabl: Keltainen, pitkänomainen, koko 7,1 mm x 14 mm, toisella puolella merkintä ”RTG200”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2