Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » G » Gazyvaro

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Gazyvaro

Markkinoija

ROCHE

Vaikuttava aine

obinututsumabi

Käyttötarkoitus

Tiettyjen syöpien, kroonisen lymfaattisen leukemian ja follikulaarisen lymfooman, hoito yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke annostellaan sairaalassa useita tunteja kestävänä tiputuksena suonensisäisesti laskimoon.

Hoitoaikataulun noudattaminen on hyvin tärkeää, jotta syöpähoito tehoaa parhaalla tavalla. Jos hoito unohtuu, tulee uusi hoitoaika sopia mahdollisimman pian.

Vaikutustapa

Obinututsumabi kuuluu monoklonaalisiksi vasta-aineiksi kutsuttujen lääkeaineiden ryhmään. Krooninen lymfaattinen leukemia ja follikulaarinen lymfooma vaikuttavat B-lymfosyyteiksi kutsuttuihin veren valkosoluihin. Tällaiset B-lymfosyytit lisääntyvät liian nopeasti ja elävät liian pitkään. Obinututsumabi sitoutuu tällaisten B-lymfosyyttien pinnalla sijaitseviin vaikutuskohtiin ja aiheuttaa näiden solujen kuoleman. Hoito yhdessä muiden syöpälääkkeiden kanssa hidastaa taudin pahenemista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat hengitystietulehdukset, muutokset veriarvoissa, yskä, ripuli, ummetus, nivelsärky, kuume, voimattomuus ja infuusioon liittyvät reaktiot. Joskus voi esiintyä myös muita tulehduksia, kipuja tai mahavaivoja, peräpukamia, ihosyöpää, masennusta, silmien verekkyyttä, sydänoireita, verenpaineen nousua, nenän tukkoisuutta, voimakasta nuhaa, hiusten lähtöä, yöhikoilua, kutinaa, ihottumaa, virtsaamisvaivoja tai painon nousua.

Infuusioon liittyvät reaktiot (esim. huimaus, uupumus, päänsärky) ovat hyvin yleisiä ensimmäisen infuusion aikana. Niiden ilmaantuessa on vältettävä autolla ajoa, kunnes oireet häviävät.

Ennen rokotuksien ottamista on keskusteltava lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on huolehdittava luotettavasta raskauden ehkäisystä lääkehoidon aikana sekä 18 kuukauden ajan hoidon päättymisestä. Imetys on lopetettava lääkehoidon sekä 18 kuukauden ajaksi hoidon päättymisestä.

Säilytys

Jääkaapissa (2–8 ºC), ei saa jäätyä. Injektiopullo pidettävä ulkopakkauksessa, valolta suojassa.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön tai hieman ruskehtava liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2