Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » C » Competact

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Competact

Markkinoija

LILLY

Vaikuttava aine

pioglitatsoni, metformiini

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 diabeteksen hoito erityisesti ylipainoisilla potilailla, joilla verensokeria ei ole saatu tasapainoon ruokavalio- ja liikuntahoidolla sekä pelkällä metformiinilääkityksellä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, tavallisesti yksi tabletti kahdesti päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera. Lääkeannos kannattaa ottaa aterian yhteydessä tai heti sen jälkeen. Alkoholin käyttöä on vältettävä.

Vaikutustapa

Pioglitatsoni parantaa elimistön kykyä käyttää insuliinia, jolloin glukoosin käyttö kudoksissa tehostuu. Metformiini alentaa veren kohonnutta sokeripitoisuutta estämällä maksassa sokerin muodostumista muista ravintoaineista ja parantamalla kudosten sokerinkulutusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakipu ja ruokahaluttomuus. Näitä esiintyy tavallisimmin hoidon alussa ja ne lievittyvät useimmissa tapauksissa itsestään. Joskus voi esiintyä mm. makuaistin häiriöitä, näköhäiriöitä, painon nousua, päänsärkyä, erektiohäiriöitä, verivirtsaisuutta tai turvotusta. Potilaan on otettava heti yhteyttä lääkäriin, jos ilmenee verivirtsaisuutta, kipua virtsatessa tai virtsaamispakkoa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä alle 25 °C:ssä.

Ulkonäkö

Tabletit ovat valkoisia tai melkein valkoisia, pitkulaisia. Toisella puolella on merkintä '15/850' ja toisella puolella '4833M'.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2