Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Nuvaring

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Nuvaring

Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

etonogestreeli, etinyyliestradioli

Käyttötarkoitus

Valmistetta käytetään ehkäisemään raskautta.

Annostus

Valmistetta pidetään paikallaan kolme viikkoa kerrallaan, minkä jälkeen pidetään viikon tauko.

Lääkkeen ottaminen

Renkaan voi helposti asettaa paikalleen ja myös poistaa itse. Tätä varten pakkauksen mukana tulee kuvitettu käyttöohje, johon kannattaa tutustua huolellisesti. Jos rengas pääsee pois paikaltaan yli 3 tunnin ajaksi voi sen ehkäisyteho heikentyä ja ylimääräisten vuotojen vaara kasvaa.

Vaikutustapa

Valmiste sisältää estrogeenia ja keltarauhashormonia, jotka ehkäisevät raskautta usealla, toisiaan täydentävällä tavalla, joista tärkein on se, että ovulaatio eli munasolun irtoaminen estyy.

Haittavaikutukset

Etenkin hoidon alkaessa voi esiintyä päänsärkyä, emättimen ärtymistä tai valkovuotoa. Suhteellisen harvinaisia haittavaikutuksia ovat olleet mm. akne, erilaiset vatsaoireet, mielialan vaihtelu, sukupuolisen halukkuuden väheneminen ja painon nousu. Veritulppien ja eräiden kasvainten vaara voi hieman kasvaa, minkä vuoksi valmisteen käyttö arvioidaan huolella ennen sen aloittamista. Muiden lääkkeiden käytöstä emätinrenkaan kanssa on syytä sopia lääkärin kanssa, koska jotkut lääkkeet voivat heikentää ehkäisytehoa. Tällöin on varminta käyttää renkaan ohella tai sen sijasta jotakin muuta ehkäisymenetelmää.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana rengasta ei pidä käyttää. Imetysaikana valmiste voi vaikuttaa maidon eritykseen, minkä vuoksi rengasta saa käyttää vasta kun rintaruokinta on päättynyt.

Säilytys

Ennen apteekista toimittamista: 3 vuotta, säilytä jääkaapissa (2 - 8 °C).

Potilaalle toimitettaessa: Toimittamispäivä merkitään apteekissa pakkaukseen. Valmiste on otettava käyttöön viimeistään 4 kuukauden kuluessa toimittamispäivästä, joka tapauksessa kuitenkin ennen ”käytettävä viimeistään” päivämäärää.

Apteekista toimittamisen jälkeen: 4 kuukautta, säilytä alle 30 °C:ssa. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle ja kosteudelle.

Ulkonäkö

NuvaRing on joustava, läpinäkyvä, väritön tai lähes väritön rengas, jonka halkaisija on 54 mm ja poikittaisläpimitta 4 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2