Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Nexplanon

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Nexplanon

Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

etonogestreeli

Käyttötarkoitus

Raskauden pitkäaikaiseen esto.

Annostus

Valmistetta pidetään paikallaan ihon alla enintään kolme vuotta. Se voidaan kuitenkin poistaa milloin tahansa aikaisemminkin. Poistetun implantaatin tilalle voidaan asentaa uusi, jos ehkäisyn halutaan jatkuvan.

Lääkkeen ottaminen

Implantaatin voi tarvittaessa poistaa milloin tahansa. Valmiste ei suojaa HIV-tartunnalta eikä muilta sukupuolitaudeilta.

Vaikutustapa

Valmiste sisältää keltarauhashormonia, joka estää ovulaation eli munasolun irtoamisen munasarjasta. Lisäksi se muuttaa kohdun kaulan liman koostumusta siten, että siittiöiden on vaikea päästä siitä lävitse.

Haittavaikutukset

Etenkin hoidon alkukuukausina voi esiintyä mm. aknea, päänsärkyä, painon nousua sekä rintojen aristusta tai kipua. Harvemmin esiintyy emättimen tulehdusta tai epäsäännöllisiä kuukautisvuotoja, hiusten harvenemista, huimausta, erilaisia vatsaoireita, väsymystä tai kuumia aaltoja. Ehkäisyteho voi heiketä mäkikuismaa sisältävien rohdosvalmisteiden käytön yhteydessä. Eräät lääkkeet voivat aiheuttaa tällaista myös, joten muusta lääkehoidosta ehkäisimen käytön aikana on syytä sopia lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Implantaatti poistetaan, jos sen käytön aikana tulee raskaaksi. Valmistetta ei suositella ensisijaiseksi ehkäisimeksi imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Säteilyä läpäisemätön, biologisesti hajoamaton, valkoinen tai melkein valkoinen, pehmeä, joustava sauva, jonka pituus on 4 cm ja läpimitta 2 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2