Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Tegretol, Tegretol Retard

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Tegretol, Tegretol Retard

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

karbamatsepiini

Käyttötarkoitus

Epilepsian hoito ja kohtausten ehkäisy. Lisäksi eräiden kiputilojen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja alkoholismin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä hoito aloitetaan pienellä annoksella, jota suurennetaan vähitellen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera aterioista riippumatta. Tableteissa on jakouurre puolittamista varten. Lähinnä lapsille tarkoitettua oraalisuspensiota ravistellaan hyvin ennen pullon avaamista, ja sitä annostellaan millilitroittain mitan avulla. Depottabletit niellään kokonaisina, mutta tarvittaessa ne voidaan puolittaa. Niitä ei saa kuitenkaan murskata eikä pureskella rikki. Lääkkeen käytön yhteydessä ei saa juoda greippimehua, koska se voi lisätä lääkkeen haitallisia vaikutuksia. Pitkään jatkunutta lääkitystä ei saa lopettaa äkillisesti omin päin, koska oireet voivat tästä pahentua.

Vaikutustapa

Lääke vähentää liiallisten sähköärsykkeiden muodostumista ja leviämistä aivoissa salpaamalla erityisesti natrium-ionikanavien toimintaa. Siten se estää ja vähentää sähköpurkausten aiheuttamia lihaskouristuksia ja muita epilepsiaoireita ja samalla tasoittaa mielialaa sekä voi ehkäistä kipuoireita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, uneliaisuus, pahoinvointi, oksentelu, haparointi liikkuessa ja joskus vaikeatkin ihottumat. Joskus voi esiintyä myös turvotusta, painonnousua, päänsärkyä, suun kuivumista tai näköhäiriöitä. Lääke voi etenkin hoidon alussa heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tehtävissä.Hormonaalisen ehkäisyn teho voi heikentyä lääkehoidon aikana. Otettava välittömästi yhteys lääkäriin, mikäli ilmenee kuumetta, kurkun karheutta, ihottumaa, haavaumia suussa, herkästi syntyviä haavoja, verenpurkaumia tai itsetuhoisia ajatuksia. Alkoholin käyttöä tulisi vältää lääkehoidon aikana.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Tabletit: Säilytä alle 25°C. Herkkä kosteudelle.Depottabletit: Säilytä alle 30ºC. Herkkä kosteudelle.Oraalisuspensio: Säilytä alle 30ºC. Herkkä valolle.Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Ulkonäkö

100 mg tabletti: Valkoinen, pyöreä, Ø 7 mm, paksuus 2,9 mm, jakouurteellinen, merkintä GEIGY, B/W.200 mg tabletti: Valkoinen, pyöreä, Ø 9 mm, paksuus 3,7 mm, jakouurteellinen, merkintä C/G ja G/K.200 mg depottabletti: Vaaleanruskeanoranssi, soikea, pituus 12,2 mm, leveys 5,6 mm, paksuus 5 mm, jakouurteellinen, merkintä C/G ja H/C.400 mg depottabletti: Ruskeanoranssi, soikea, pituus 16,7 mm, leveys 6,6 mm, paksuus 6 mm, jakouurteellinen, merkintä CG/CG, ENE/ENE.Oraalisuspensio: Valkoinen, karamellin makuinen ja -hajuinen siirappimainen suspensio.Peräpuikko: Valkoinen tai lähes valkoinen puikko.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2