Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Targiniq

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Targiniq

Markkinoija

MUNDIPHARMA

Vaikuttava aine

oksikodoni, naloksoni, naloksoni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vaikean kivun hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan eikä lääkärin määräämää annostusta ei saa ylittää. Yleensä lääkeannos otetaan 12 tunnin välein. Pitkään jatkunutta lääkitystä ei saa lopettaa äkillisesti, vaan lääkärin ohjeen mukaan annosta vähitellen pienentäen.

Lääkkeen ottaminen

Depottabletti tulee niellä kokonaisena, koska hajoitetusta tabletista lääkettä voi vapautua nopeasti vaarallisen suuria määriä. Käyttöä ei pidä keskeyttää äkillisesti, koska tästä voi aiheutua vieroitusoireita. Ajokyky voi heikentyä, mutta tästä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa. Lääkettä ei missään tapauksessa saa antaa suoneen. Käyttöä alkoholin kanssa pitää välttää. Käyttöä rauhoittavien lääkkeiden kanssa tulee varoa.

Vaikutustapa

Oksikodoni vaikuttaa kipuun keskushermoston kautta. Naloksoni ei vaikuta kipuun, mutta se ehkäisee oksikodonin usein aiheuttamaa haitallista ummetusta.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa usein suolen toiminnan häiriöitä, pahoinvointia, huimausta, suun kuivumista, uneliaisuutta ja ihon kutinaa. Lääkkeeseen on lisätty naloksoni, jotta se vähentää oksikodonin aiheuttamaa ummetusta. Jos naloksonin aiheuttama ripuli jatkuu pidempään eli yli 3–5 päivää, pitää ottaa yhteys lääkäriin. Oksikodoni voimistaa alkoholin ja keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden vaikutuksia. Hoidon aikana ei pidä käyttää alkoholia. Kaikki morfiinin sukuiset kipulääkkeet voivat aiheuttaa riippuvuutta lääkkeeseen, mutta kivun hoidossa tämä ei tavallisesti ole ongelma. Yliannostus aiheuttaa uneliaisuutta, pahoinvointia ja hengitystoiminnan huononemista.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei yleensä käytetä raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Targiniq 5 mg/2,5 mg: Sininen,pitkänomainen kalvopäällysteinen tabletti, jonka nimellinen pituus on 9,5 mm ja jossa on toisella puolella kohomerkintä ”OXN” ja toisella puolella ”5”.

Targiniq 10 mg/5 mg: Valkoinen, pitkänomainen kalvopäällysteinen tabletti, jonka nimellinen pituus on 9,5 mm ja jossa on toisella puolella kohomerkintä “OXN” ja toisella puolella “10”.

Targiniq 20 mg/10 mg: Vaaleanpunainen, pitkänomainen kalvopäällysteinen tabletti, jonka nimellinen pituus on 9,5 mm ja jossa on toisella puolella kohomerkintä “OXN” ja toisella puolella “20”.

Targiniq 40 mg/20 mg: Keltainen,pitkänomainen kalvopäällysteinen tabletti, jonka nimellinen pituus on 14 mm ja jossa on toisella puolella kohomerkintä ”OXN” ja toisella puolella ”40”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2