Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Trileptal Tabletti, Kalvopäällysteinen 150 Mg, 300 Mg, 600 Mg

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Trileptal Tabletti, Kalvopäällysteinen 150 Mg, 300 Mg, 600 Mg

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

okskarbatsepiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään epilepsiakohtausten hoitoon ja ehkäisyyn.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yksilöllisesti. Hoito aloitetaan yleensä pienillä annoksilla, joita suurennetaan jatkossa tarpeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Vuorokausiannos otetaan yleensä jaettuna kahteen osa-annokseen. Tabletin voi tarvittaessa jakaa kahtia siinä olevaa jakouurretta käyttäen. Lääke otetaan ruokailusta riippumatta.

Vaikutustapa

Lääke estää lihaskouristuksia aiheuttavien sähköärsykkeiden leviämistä aivoissa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat väsymys, pääkipu, huimaus, pahoinvointi, oksentelu ja kaksoiskuvat. Joskus saattaa esiintyä myös painonnousua, sekavuutta, masennusta, apaattisuutta, kiihtymystä, mielialan vaihteluita, liikehäiriöitä, keskittymishäiriöitä, muistiongelmia, näköhäiriöitä, ripulia, ummetusta, vatsakipua, ihottumaa, hiustenlähtöä, aknea ja voimattomuutta.

Useimmiten nämä oireet esiintyvät hoidon alussa ja lievenevät tai poistuvat jatkossa. Alkoholin käyttöä lääkityksen aikana tulee välttää. Lääke voi heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä. Ehkäisytablettien teho voi heiketä. Jos ilmenee allergista ihottumaa on otettava yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Epilepsialääkitystä ei saa keskeyttää äkillisesti raskauden aikana, koska kohtausten pahentuminen voi olla vaarallista sekä äidille että sikiölle. Lääkettä ei pidä käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

150 mg: Vaalean harmaanvihreitä, soikeita, hieman kaksoiskuperia tabletteja, joissa jakouurre molemmin puolin. Toisella puolella kirjaimet T/D ja toisella puolella C/G.300 mg: Keltaisia, soikeita, hieman kaksoiskuperia tabletteja, joissa jakouurre molemmin puolin. Toisella puolella kirjaimet TE/TE ja toisella puolella CG/CG.600 mg: Vaaleanpunaisia, soikeita, hieman kaksoiskuperia tabletteja, joissa jakouurre molemmin puolin. Toisella puolella kirjaimet TF/TF ja toisella puolella CG/CG.

Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2