Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Trileptal

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Trileptal

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

okskarbatsepiini

Käyttötarkoitus

Epilepsiakohtausten hoito ja ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yksilöllisesti. Hoito aloitetaan yleensä pienillä annoksilla, joita suurennetaan jatkossa tarpeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Vuorokausiannos otetaan yleensä jaettuna kahteen osa-annokseen. Tabletin voi tarvittaessa jakaa kahtia siinä olevaa jakouurretta käyttäen.

Vaikutustapa

Lääke estää lihaskouristuksia aiheuttavien sähköärsykkeiden leviämistä aivoissa.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat väsymys, pääkipu, huimaus, pahoinvointi, oksentelu ja kaksoiskuvat. Useimmiten nämä oireet esiintyvät hoidon alussa ja lievenevät tai poistuvat jatkossa. Alkoholin käyttöä lääkityksen aikana tulee välttää. Lääke voi heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä. Ehkäisytablettien teho voi heiketä. Allergisen ihottuman ilmetessä on otettava yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Käytöstä raskauden aikana on tietoa toistaiseksi niin vähän, ettei valmisteen turvallisuutta voida luotettavasti arvioida. Lääkkeen käyttö raskauden aikana edellyttää aina lääkärin huolellista arviota, ja myös sen käytöstä imetyksen yhteydessä on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Säilytys

Ei erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

150 mg: Vaalean harmaanvihreitä, soikeita, hieman kaksoiskuperia tabletteja, joissa jakouurre molemmin puolin. Toisella puolella kirjaimet T/D ja toisella puolella C/G.300 mg: Keltaisia, soikeita, hieman kaksoiskuperia tabletteja, joissa jakouurre molemmin puolin. Toisella puolella kirjaimet TE/TE ja toisella puolella CG/CG.600 mg: Vaaleanpunaisia, soikeita, hieman kaksoiskuperia tabletteja, joissa jakouurre molemmin puolin. Toisella puolella kirjaimet TF/TF ja toisella puolella CG/CG.

Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2