Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » L » Lescol, Lescol Depot

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Lescol, Lescol Depot

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

fluvastatiini

Käyttötarkoitus

Veren kohonneen kolesterolipitoisuuden alentaminen, kun pelkkä ruokavaliohoito ja liikunnan lisääminen eivät riitä. Kun veren kolesterolipitoisuus alenee, sepelvaltimotaudin ja äkillisen sydänperäisen kuoleman vaara vähenee. Vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien vaaraa lisäävät myös mm. tupakointi, kohonnut verenpaine ja sukurasitus. Lääkettä käytetään myös sepelvaltimoiden pallolaajennushoidon jälkeen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Ruokavaliohoitoa on jatkettava myös lääkehoidon aikana. Kapselit ja depottabletit niellään kokonaisina veden kera joko ruokailun yhteydessä tai sen jälkeen. Selittämättömien lihaskipujen ilmaantuessa otettava yhteys lääkäriin. Alkoholin runsasta käyttöä lääkityksen aikana on syytä välttää.

Vaikutustapa

Fluvastatiini vähentää kolesterolin muodostumista maksassa, jolloin sen määrä verenkierrossa pienenee. Se alentaa sekä kokonaiskolesterolin että erityisesti ns. pahan eli LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, unettomuus, vatsakivut, pahoinvointi ja ruoansulatushäiriöt.

Harvinaisena haittana on raportoitu luustolihassairautta eli myopatiaa sekä joskus maksan toiminnan häiriöitä. Jos hoidon aikana ilmaantuu selittämätöntä lihaskipua, lihasten heikkoutta tai virtsan tummumista, niistä pitää ilmoittaa heti lääkärille. Maksan toimintaa seurataan säännöllisesti ja maksan vajaatoimintaan viittaavista oireista, kuten keltaisuudesta, verenvuotoherkkyydestä tai oksentelusta, tulee ilmoittaa lääkärille.

Fluvastatiinilla voi olla yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Muiden lääkkeiden jatkuvasta samanaikaisesta käytöstä pitää sopia lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä. Luotettavasta ehkäisystä on huolehdittava.

Säilytys

20 mg ja 40 mg kapselit: Alle 25 °C, alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle ja kosteudelle.80 mg depottabletit: Alle 30 °C, alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

20 mg kapseli: Kapselin kansi: Vahvasti punaisen ruskea, läpinäkymätön. Kapselin runko: Vaalean keltainen, läpinäkymätön. Merkintä: XU 20 mg (punaisella).40 mg kapseli: Kapselin kansi: Vahvasti punaisen ruskea, läpinäkymätön. Kapselin runko: Oranssinkeltainen, läpinäkymätön. Merkintä: XU 40 mg (punaisella).80 mg depottabletti: Keltainen, pyöreä, hiukan kaksoiskupera, viistoreunainen tabletti, halkaisija n. 10 mm, toisella puolella painatus “LE” ja toisella “NVR”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2