Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » G » Gaviscon

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Gaviscon

Markkinoija

NORDIC DRUGS

Vaikuttava aine

natriumvetykarbonaatti, kalsiumkarbonaatti, natriumalginaatti, alumiini

algiinihappo, natriumvetykarbonaatti, alumiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lähinnä liikahappoisuudesta johtuvaan närästykseen sekä muihin ylävatsan ja ruokatorven kipuihin ja oireisiin.

Annostus

Oraalisuspension tavanomainen kerta-annos aikuisille on 10-20 millilitraa (ml). Lapsille lääkärin ohjeen mukaan. Purutabletteja voi ottaa kerralla 1 - 3 kappaletta.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan puoli tuntia aterian jälkeen, oireiden ilmaantuessa ja juuri ennen makuulle menoa. Purutabletit tulee pureskella huolellisesti, ettei niiden teho heikkenisi. Jos tablettien pureskelu tuntuu epämiellyttävältä hammasproteesin kanssa, voidaan pureskella 1/2 tablettia kerrallaan tai vaihtoehtoisesti käyttää oraalisuspensiota. Jos samaan aikaan käytetään rautavalmisteita, ne tulisi ottaa 2 tuntia ennen tai 2 tuntia Gavisconin jälkeen.

Vaikutustapa

Lääke suojaa mahalaukun ja ruokatorven limakalvoa mahahapon ärsyttävältä vaikutukselta. Tällaista tarvitaan silloin, kun limakalvo on syystä tai toisesta kyvytön kestämään happoa. Gaviscon estää myös mahahapon pääsyä ruokatorvea ärsyttämään, kun lääke muodostaa ruokatorven ja mahalaukun rajalle suojakerroksen.

Haittavaikutukset

Tavanomaisina annoksina lyhyehkön ajan käytettynä lääke ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia. Joskus voi ilmaantua ummetusta tai ihon kutinaa. Gaviscon voi heikentää joidenkin muiden lääkkeiden imeytymistä. Lääkityksestä onkin hyvä mainita lääkärille tämän harkitessa muiden lääkkeiden määräämistä. Tablettien pureskelussa syntyvä vaahto voi tuntua epämiellyttävältä, jos käyttäjällä on hammasproteesi. Tähän auttaa, kun pureskelee tabletin puolikas kerrallaan.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Oraalisuspensio: Säilytetään huoneenlämmössä 15-25 °C. Pidä muovipullo tiiviisti suljettuna. Purutabletit: Säilytä alle 25 °C. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Oraalisuspensio: Valkoinen, hieman viskoosi suspensio. Purutabletit: Pyöreä, litteä valkoinen tai melkein valkoinen tabletti, toisella puolella merkintä ”GAVISCON”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2