Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » G » Glucophage

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Glucophage

Markkinoija

MERCK

Vaikuttava aine

metformiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään ns. aikuisiän eli tyypin 2 diabeteksen hoitoon, kun pelkkä ruokavalio ei riitä alentamaan kohonnutta verensokeria tarpeeksi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus riippuu sairauden vaikeusasteesta, muusta mahdollisesta lääkityksestä sekä erityisesti siitä, miten tunnollisesti noudattaa hoitoon liittyvää ruokavaliota ja muita välttämättömiä ohjeita.

Lääkkeen ottaminen

Hoidon kulmakiviä ovat oikea ruokavalio ja riittävä liikunta sekä veren sokeripitoisuuden seuranta. Alkoholin käyttöä hoidon aikana ei suositella. Tabletit on hyvä ottaa aterian yhteydessä tai sen jälkeen.

Vaikutustapa

Lääke alentaa veren kohonnutta sokeripitoisuutta pääasiassa estämällä maksassa sokerin muodostumista muista ravintoaineista ja parantamalla kudosten sokerinkulutusta. Metformiinia voidaan käyttää ainoana diabeteslääkkeenä, mutta myös yhdessä insuliinin tai toisenlaisen, suun kautta otettavan lääkkeen kanssa. Ruokavaliota pitää noudattaa tiukasti vielä lääkityksen alettuakin.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia ovat erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi, ilmavaivat, ripuli ja ruokahaluttomuus. Niitä esiintyy etenkin hoidon alkuvaiheessa, ja hoidon jatkuessa ne usein lievittyvät tai häviävät. Joskus ilmaantuu erilaisia makuhäiriöitä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

500 mg tabl: Valkoisia, pyöreitä, kuperia tabletteja.1000 mg tabl: Valkoisia, soikeita, kaksoiskuperia tabletteja, joissa on jakoura molemmin puolin. Toisella puolella on kaiverrus "1000".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2