Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » C » Carbo Medicinalis Tabletti 250 Mg

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Carbo Medicinalis Tabletti 250 Mg

Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

aktiivihiili

Käyttötarkoitus

Käytetään ripulin ja ilmavaivojen hoitoon sekä myrkytysten yhteydessä.

Annostus

Ripuliin ja ilmavaivoihin 2 - 10 tablettia 3 - 4 kertaa vuorokaudessa. Pikkulapsille 1 - 5 tablettia 3 - 4 kertaa vuorokaudessa.Myrkytyksen hoitoon aikuisille 200 tablettia. Aikuisille ja yli 37 kg painaville lapsille ei edes suurin kaupan oleva pakkauskoko (150 tablettia) ole riittävä annos, joten on suositeltavaa pitää Carbomix-hiilirakeita aina saatavilla. Lapsille annetaan 4 tablettia yhtä painokiloa kohti.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit murskataan pieneen vesimäärään, joka syötetään sekoitettuna johonkin hyvänmakuiseen (pieni määrä jäätelöä, hedelmäsosetta tms.). Kun myrkytysten ensiapuun tarvitaan suuria aktiivihiilimääriä, ne tulisi antaa oraalisuspensiona (Carbomix). Pakkauksessa on tarkka käyttöohje.

Vaikutustapa

Hiili estää myrkyllisten aineiden vaikutusta sitomalla niitä itseensä suolistossa. Ripulin yhteydessä hiili imee itseensä ripulin aiheuttajabakteerien tuottamia haitallisia aineita ja helpottaa siten oireita.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ummetus, oksentelu, vatsavaivat, ripuli, pahoinvointi, pakottava ulostamisen tarve ja peräaukon ärsytys. Ulosteet mustuvat, mikä ei ole vaarallista. Hiili estää samanaikaisesti nautittujen muiden lääkkeiden imeytymistä ja vaikutuksia.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voi käyttää myös raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Musta, pyöreä tabletti, jonka halkaisija on 13 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2