Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » G » Glucagen

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Glucagen

Markkinoija

NOVO NORDISK

Vaikuttava aine

glukagoni

Käyttötarkoitus

Diabetespotilaiden vaikean hypoglykemian (liian alhaisen verensokerin) hoito. Lisäksi voidaan käyttää apuna diagnosointitutkimuksissa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Potilaan sekä lähipiiriin kuuluvien henkilöiden on opeteltava valmistamaan liuos ja pistämään se ihon alle tai lihakseen verensokerin laskettua liian alas. Pakkauksessa on liuoksen valmistamiseen ja käyttämiseen liittyen tarkka käyttöohje.

Vaikutustapa

Glukagoni saa aikaan maksan sokerivarastojen liikkeelle lähdön tilanteessa, jossa insuliini tai suun kautta otettava diabeteslääke on laskenut veren sokeripitoisuutta liian alas.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä pahoinvointia.

Matala verensokeri voi heikentää ajokykyä, minkä vuoksi autolla ajoa on vältettävä, kunnes vointi on vakiintunut. Myös diagnostisen tutkimuksen jälkeen verensokeri voi laskea, minkä vuoksi autolla ajoa on vältettävä, kunnes hiilihydraattipitoinen välipala on syöty.

Raskaus ja imetys

Voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Avaamaton pakkaus tulee suojata valolta ja säilyttää jääkaapissa (2-8 °C) alkuperäispakkauksessa. Suojattava jäätymiseltä. GlucaGen-valmiste, jossa liuotin on kertakäyttöruiskussa, voidaan kestoajan puitteissa säilyttää huoneenlämmössä (alle 25 °C) korkeintaan 18 kuukautta.

Jos valmiissa liuoksessa todetaan geelimuodostusta (viskoosi ulkonäkö) tai siinä on liukenemattomia hiukkasia, sitä ei tule käyttää. Tämä on harvinaista.

Ulkonäkö

Ennen liuottamista: Kuiva-aine: valkoinen tai melkein valkoinen jauhe. Liuotin: kirkas ja väritön, ei saa olla hiukkasia.Valmis liuos: kirkas ja väritön.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2