Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Nasolin

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Nasolin

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

ksylometatsoliini

Käyttötarkoitus

Eri syistä johtuvan nenän tukkoisuuden oireenmukainen hoito ja lentämisen yhteydessä ilmenevän aero-otiitin eli lentokorvakivun ehkäisy ja tukihoito.

Annostus

Annoksen suuruus ja valmisteen sopiva vahvuus ovat yhteydessä potilaan ikään. Pakkauksissa on yksityiskohtaiset annostusohjeet. Nenäsumutetta ei saa käyttää omin päin aikuisilla yli seitsemän ja alle 10-vuotiailla lapsilla yli viiden vuorokauden ajan. Aikuiset ja yli 10-vuotiaat lapset voivat käyttää nenätippoja korkeintaan 10 vuorokauden ajan ilman lääkärin määräystä.

Lääkkeen ottaminen

Nenätippoja otetaan pää voimakkaasti taakse taivutettuna ja pää pidetään tässä asennossa vielä jonkin aikaa lääkkeen oton jälkeen. Sumutetta suihkautetaan sieraimiin pään ollessa pystyssä. Lääkevalmisteet annetaan lapsille istuvassa asennossa. Lääke leviää nenäonteloon paremmin, jos sumutettaessa hengittää sisään nenän kautta.

Vaikutustapa

Valmiste supistaa nenän limakalvon pieniä verisuonia, minkä seurauksena limakalvon turvotus laskee ja nenän kautta hengittäminen helpottuu. Vaikutus alkaa nopeasti ja kestää 6-8 tuntia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä nenän limakalvon kuivumista sekä nenän tai kurkun kirvelyä tai kuumotusta.

Raskaus ja imetys

Ei saaa käyttää raskauden aikana. Lääkäri arvioi lääkkeen käytön imetyksen aikana.

Säilytys

Nenäsumute: Ei vaadi lämpötilan suhteen erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).Nenätipat: Huoneenlämmössä (15-25 °C). Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Nenäsumute: Kirkas, väritön tai kellertävä liuos.Nenätipat: Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2