Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » C » Cuplaton

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Cuplaton

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

Antifoam M

Käyttötarkoitus

Ilmavaivojen hoito. Lääke auttaa myös mm. leikkausten jälkeisiin ilmavaivoihin, ja sitä voidaan käyttää vatsan ja suoliston tutkimuksiin valmistautumisessa. Tippoja käytetään lisäksi vauvan koliikin hoitoon.

Annostus

Ilmavaivojen hoitoon aikuisille ja yli 10-vuotiaille lapsille suositellaan yhtä kapselia 3-4 kertaa päivässä tai 5 tippaa 4 kertaa päivässä. 6-10-vuotiaiden annostus on 4 tippaa 4 kertaa vuorokaudessa, alle 6‑vuotiaiden 1–3 tippaa 4 kertaa vuorokaudessa ja vauvojen koliikin hoitoon 4 tippaa ennen jokaista ateriaa. Vatsan ja suoliston tutkimuksiin valmistautuessa lääkettä käytetään aikuisille 1 kapseli 3-4 kertaa päivässä kahtena tutkimusta edeltävänä päivänä ja 1 kapseli tutkimuspäivän aamuna sekä välittömästi ennen tutkimusta tai 12 tippaa 4 kertaa vuorokaudessa 2–3 päivän ajan ennen tutkimusta. Yli 10-vuotiaat lapset voivat käyttää 12 tippaa 4 kertaa vuorokaudessa 2–3 päivän ajan ennen tutkimusta.

Lääkkeen ottaminen

Tipat ravistellaan ennen käyttöä ja ne annostellaan tiputtimen avulla. Tipat sekoitetaan pieneen määrään nestettä. Alle 6-vuotiaille tipat suositellaan sekoittamaan pieneen määrään nestettä pulloruokinnan tai aterian yhteydessä. Kapselit niellään vesilasillisen kera.

Vaikutustapa

Dimetikoni alentaa pintajännitystä, jonka seurauksena suolistokaasujen muodostamat kuplat sulautuvat yhteen ja kaasun liikkuvuus paranee. Tällöin ilmavaivat vähenevät.

Haittavaikutukset

Lääke ei aiheuta juuri lainkaan haittavaikutuksia.

Raskaus ja imetys

Voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15-25 °C), kapselitölkki tiiviisti suljettuna.Tipat: Avattu pullo säilyy 3 kk.

Ulkonäkö

Tipat: Valkoinen tai kellertävä emulsio.Kapseli: Valkoinen, soikea, pehmeä liivatekapseli.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2