Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » K » Ketalar

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Ketalar

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

ketamiini

Käyttötarkoitus

Anestesian eli nukahtamisen aikaansaaminen, sen ylläpitäminen toimenpiteissä ja leikkauksissa sekä alueellinen puuduttaminen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri antaa lääkkeen suoneen tai lihakseen. Lääkkeen antohetkellä ei saa olla alkoholin vaikutuksen alaisena ja alkoholia ei saa nauttia seuraavan vuorokauden aikana.

Vaikutustapa

Ketamiini vaikuttaa keskushermostossa. Se aikaansaa nukahtamisen ja estää kipua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön yhteydessä voi joskus esiintyä aistiharhoja, epänormaaleja unia ja käyttäytymistä, painajaisia, sekavuutta, kiihtyneisyyttä, kaksoiskuvien näkemistä, pahoinvointia, oksentelua, ihottumaa, ihon punoitusta, verenpaineen nousua, sydämen sykkeen ja hengityksen nopeutumista.

Ketamiini heikentää reaktiokykyä, minkä vuoksi autolla ajoa ja koneiden käyttöä on vältettävä ainakin yhden vuorokauden ajan lääkityksen jälkeen. Polikliinisen eli samana päivänä tehdyn anestesian jälkeiselle kotimatkalle tulee ottaa saattaja mukaan.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ulkopakkauksessa, valolta suojassa.

Ulkonäkö

Kirkas väritön neste.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2