Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » S » Synarela

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Synarela

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

nafareliini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään vaikean endometrioosin eli kohdun limakalvosirottuman oireiden hoitoon. Endometrioosi tarkoittaa tilaa, jossa kohdun limakalvoa tavataan muuallakin vatsaontelossa kuin sille kuuluvalla paikalla. Lisäksi lääkettä käytetään koeputkihedelmöityksen esihoitona ja kohdun lihaskasvainten eli myoomien leikkaushoidon yhteydessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Suihketta annosteltaessa päätä taivutetaan hieman alaspäin ja suihkauksen jälkeen lievästi taaksepäin. Suihkeiden annon väliin on jätettävä 30 sekuntia. Nenän tukkoisuutta lieventäviä valmisteita ei saa käyttää 30 minuutin sisällä ennen tai jälkeen suihkeen annostelua. Aivastelu annostelun aikana tai heti sen jälkeen voi heikentää lääkkeen imeytymistä. Jos lääkettä ottaessa tulee aivastus, on otettava uusi annos.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa hormonitasapainoon siten, että munasolun irtoaminen estyy ja kuukautiset jäävät pois. Hoidon päätyttyä tasapaino palautuu ennalleen.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset muistuttavat vaihdevuosioireita. Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat painon nousu, mielialan ailahtelu, sukupuolivietin heikkeneminen, päänsärky, kuumat aallot, nuha, akne, ihon liiallinen talineritys, lihaskipu, rintojen pienentyminen, turvotus, emättimen ja ulkosynnyttimien kuivuus. Joskus voi esiintyä myös painon laskua, masennusta, unettomuutta, sukupuolivietin voimistumista, tuntoharhoja, verenpaineen muutoksia, liikakarvoitusta sekä yliherkkyyteen viittaavia oireita, kuten ihottumaa, kutinaa, hengenahdistusta tai rintakipua.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Pystyasennossa ulkopakkauksessa, alle 25 °C:ssa. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön tai hieman kellertävä liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2