Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Tubilysin

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Tubilysin

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

isoniatsidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tuberkuloosin hoitoon yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera tyhjään vatsaan eli vähintään 1-2 tuntia ennen ateriaa tai 2 tuntia sen jälkeen. Lääkkeellä on runsaasti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Isoniatsidi on antibiootti, joka tappaa tuberkuloosibakteereja heikentämällä niiden soluseinää ja estämällä niiden aineenvaihduntaa. Se vaikuttaa lähes kaikkiin tuberkuloosibakteerin erilaisiin kantoihin. Hoitoa jatketaan yleensä useita kuukausia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat yliherkkyysreaktiot (esim. kuume ja iho-oireet), tuntohäiriöt, huimaus, pahoinvointi, oksentelu, muutokset maksa-arvoissa, ihottumat ja nokkosihottuma.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 25 °C.

Ulkonäkö

Melkein valkoinen, kupera tabletti, jossa ristikkäisjakouurre, halkaisija n. 11 mm. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2