Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » X » Xiapex

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Xiapex

Markkinoija

SWEDISH ORPHAN BIOVITRUM

Vaikuttava aine

Clostridium histolyticum -kollagenaasi

Käyttötarkoitus

Dupuytrenin kontraktuuran eli kämmenen kalvokoukistuman ja Peyronien taudin hoito aikuisilla. Peyronien taudissa siittimen sisään muodostuu sidekudoskovettumia, jotka voivat aiheuttaa siittimen käyristymisen erektion aikana.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri pistää injektion.

Vaikutustapa

Clostridium histolyticum -niminen bakteeri tuottaa Clostridium histolyticum -kollagenaasia luontaisesti. Pistettynä sidekudosjuosteeseen se vaikuttaa pilkkomalla juosteessa olevaa kollageenia ja sitä kautta auttaa hävittämään koukistuman aiheuttajan ja sormet suoristuvat. Peyronien taudissa lääke voi edistää erektiossa olevan siittimen käyristymistä aiheuttavan kovettuman rikkoutumista, jolloin erektio voi suoristua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pistokohdan reaktiot, käden kutina, kipu kädessä, ranteessa tai käsivarressa, turvoneet tai suurentuneet rauhaset kyynärpään lähellä tai käsivarren alapuolella sekä käden tai käsivarren turvotus. Joskus voi lisäksi esiintyä mm. ihohaava pistoskohdassa, nivelten turvotusta tai kipua, polttavaa tunnetta, osittaista tuntoaistin häviämistä, kihelmöintiä tai puutumista, huimausta, päänsärkyä, pahoinvointia tai lisääntynyttä hikoilua. Lääkepistoksen antamisen jälkeen voi ilmetä haittavaikutuksia, jotka heikentävät ajokykyä tai koneiden käyttökykyä.

Jos ilmenee vaikeuksia taivuttaa sormea turvotuksen lakattua tai allergisen reaktion oireita, kuten turvotusta, puristavaa tunnetta kurkussa, hengitysvaikeuksia, laajalle levinnyttä ihottumaa tai punoitusta, on otettava välittömästi yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Ei suositella käytettäväksi raskauden aikana. Lääkäri arvioi lääkkeen käytön imetyksen aikana.

Säilytys

Jääkaapissa (2- 8 °C). Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Kuiva-aine on valkoinen, kylmäkuivattu jauhe. Liuotin on kirkas, väritön neste.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2