Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Z » Zyvoxid

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Zyvoxid

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

linetsolidi

Käyttötarkoitus

Keuhkokuumeen eli pneumonian sekä vaikeiden iho- ja pehmytkudostulehdusten hoito, kun niiden aiheuttajabakteeri on herkkä tälle antibiootille. Hoito aloitetaan yleensä sairaalassa, jolloin sitä annetaan alkuvaiheessa infuusionesteenä, minkä jälkeen voidaan siirtyä tablettimuodon käyttöön.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera aterioista riippumatta.

Infuusioneste annetaan laskimoon.

Lääkekuurin aikana on vältettävä suuria määriä sellaisia ruoka-aineita, jotka sisältävät runsaasti tyramiinia (mm. kypsytetyt juustot, hiivauute, tislaamattomat alkoholijuomat, fermentoidut soijapaputuotteet kuten soijakastike).

Vaikutustapa

Lääke vaikeuttaa bakteerien lisääntymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön yhteydessä voi joskus esiintyä hiivatulehduksia etenkin suussa tai naisilla emättimessä, unettomuutta, päänsärkyä, makuaistin muutoksia (mm. suussa tuntuvaa metallin makua), heitehuimausta, verenpaineen kohoamista, vatsavaivoja, kutinaa, ihottumaa, kuumetta sekä paikallistunutta kipua.

Jos ripuli on voimakasta, tulee lääkkeen ottaminen lopettaa ja ottaa yhteys lääkäriin.

Haittavaikutuksena esiintyvä huimaus tai näköhäiriöt voivat heikentää ajokykyä tai kykyä käyttää tarkkuutta vaativia koneita.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tabletit: Ei erityisiä säilytysohjeita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25°C).Infuusioneste: Alkuperäisessä pakkauksessa valolta suojassa (suojuksessaan ja ulkopakkauksessa) käyttöhetkeen asti.

Ulkonäkö

Tabletit: Valkoinen soikea tabletti, jonka toiselle puolelle on painettu "ZYVOXID 600 mg". Infuusioneste: Kirkas liuos, jonka väri vaihtelee värittömästä keltaiseen.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2