Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Z » Zyrtec

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Zyrtec

Markkinoija

UCB

Vaikuttava aine

setiritsiini

Käyttötarkoitus

Allergisen nuhan oireiden hoito ja esto. Lisäksi pitkäaikaisen nokkosihottuman eli urtikarian hoito.

Annostus

Lääkettä käytetään sekä itsehoidossa että lääkärin määräyksellä pakkauksen tai lääkärin ohjeen mukaan. Tippoja ja oraaliliuosta voidaan antaa yli 2-vuotiaille lapsille, tabletteja yli 6-vuotiaille lapsille.

Aikuiset ja 12 vuotta täyttäneet lapset ja nuoret ottavat yleensä kerran päivässä joko yhden tabletin tai 10 millilitraa eli kaksi mittalusikallista oraaliliuosta tai 20 tippaa tippavalmistetta. 6-11-vuotiaille lapsille annostus on puoli tablettia tai 5 millilitraa eli yksi mittalusikallinen oraaliliuosta tai 10 tippaa kaksi kertaa päivässä.2-6-vuotiaille lapsille annostus on 2,5 millilitraa oraaliliuosta eli puolikas mittalusikallinen tai 5 tippaa kaksi kertaa päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Tabletit niellään nestelasillisen kera. Tabletti voidaan puolittaa yhtä suuriksi annoksiksi. Liuos voidaan ottaa sellaisenaan. Tipat tiputetaan lusikkaan tai sekoitetaan veteen ja otetaan suun kautta. Liuos, johon tipat on sekoitettu, on juotava heti.

Runsasta alkoholin käyttöä lääkityksen yhteydessä tulisi välttää. Lääkeiden käyttö on lopetettava 3 vuorokautta ennen allergiatestejä.

Vaikutustapa

Setiritsiini kuulu antihistamiineihin ja se vaimentaa allergia- eli yliherkkyysreaktioiden yhteydessä liiallisena vapautuvan histamiinin vaikutuksia. Näin kirkaslimainen nuha, silmien vuotaminen, aivastelu ja kutina lievittyvät.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat uneliaisuus, suun kuivuminen, huimaus, päänsärky ja mahavaivat. Jos ilmenee uneliaisuutta, autolla ajoa on vältettävä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvoi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Tipat ja oraaliliuos: Säilyvyys avaamisen jälkeen 3 kuukautta.

Ulkonäkö

Tabletti: Valkoinen, pitkänomainen tabletti, jossa jakouurre ja Y-Y-logo.Oraaliliuos: Kirkas ja väritön neste, joka maistuu hieman makealta ja banaanilta.Tipat: Kirkas ja väritön neste, joka maistuu hieman makealta ja karvaalta.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2