Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » V » Vimpat

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Vimpat

Markkinoija

UCB

Vaikuttava aine

lakosamidi

Käyttötarkoitus

Epilepsian ns. paikallisalkuisten kohtausten hoito yhdessä muiden lääkkeiden kanssa. Paikallisalkuisessa kohtauksessa kouristuksen aiheuttava aivosähköpurkaus käynnistyy toisessa aivopuoliskossa, mutta leviää tavallisesti aivojen muihinkin osiin.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan tavallisesti pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten.

Lääkkeen ottaminen

Lääke voidaan ottaa ruokailusta riippumatta. Tabletit niellään vesilasillisen kera. Siirappipulloa on ravistettava hyvin ennen käyttöä. Siirappia annosteltaessa pitää käyttää pakkauksessa olevaa annosmerkein varustettua mittamukia. Siirapin nielemisen jälkeen on juotava vähän vettä.Terveydenhuollon ammattilainen antaa infuusionesteen suoneen.

Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Lakosamidin tarkkaa vaikutustapaa keskushermostossa ei tunneta. Se vähentää aivoissa hermosolun solukalvon ärtyvyyttä ja siten ehkäisee epileptisten kohtausten ilmaantumista.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, päänsärky, kaksoiskuvat ja pahoinvointi. Joskus voi esiintyä myös masennusta, sekavuutta, unettomuutta, tasapainohäiriöitä, muistin heikkenemistä, uneliaisuutta, vapinaa, tunto- tai puhehäiriöitä, tarkkaavaisuushäiriötä, näön sumenemista, huimausta, korvien soimista, mahavaivoja, suun kuivumista, ihottumaa, lihaskouristuksia, kävelyhäiriöitä, voimattomuutta, kaatumisia tai ruhjeita. Lisäksi infuusionesteen käytön yhteydessä voi joskus esiintyä paikallisia injektiokohdan oireita.

Lakosamidi voi heikentää ajokykyä mm. aiheuttamalla huimausta tai näön sumenemista. Autolla ajoa on vältettävä, kunnes lääkkeen yksilöllinen vaikutus ajokykyyn on selvillä.

Jos ilmenee sydänperäisiä oireita (esim. sydämen sykkeen muutokset, huimaus, pyörtyminen, hengästyminen, sydämentykytys) tai itsetuhoajatuksia tai -käyttäytymistä, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Tabletit: Ei erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).Siirappi: Älä säilytä kylmässä.Infuusioneste: Alle 25 °C.

Ulkonäkö

50 mg tabl: Vaaleanpunertava, soikea, toiselle puolelle kaiverrettu "SP" ja toiselle puolelle "50".100 mg tabl: Tummankeltainen, soikea, toiselle puolelle kaiverrettu "SP" ja toiselle puolelle "100".150 mg tabl: Lohenpunainen, soikea, toiselle puolelle kaiverrettu "SP" ja toiselle puolelle "150".200 mg tabl: Sininen, soikea, toiselle puolelle kaiverrettu "SP" ja toiselle puolelle "200".Siirappi: Hieman viskoosi kirkas liuos, joka on väriltään värittömästä keltaisenruskeaan.Infuusioneste: Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2