Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Trexan Tabletti 2,5 Mg, 10 Mg

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Trexan Tabletti 2,5 Mg, 10 Mg

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

metotreksaatti

Käyttötarkoitus

Tablettimuotoista lääkettä käytetään tavallisimmin nivelreuman tai psoriasis -ihosairauden hoitoon, jolloin tarvitaan suhteellisen pieniä annoksia. Lääkettä annetaan myös leukemian ja erilaisten muiden syöpäsairauksien hoitoon suurina annoksina. Valmiste soveltuu myös lasten lääkitykseen.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Nivelreumaa ja psoriasista hoidettaessa lääkettä otetaan tavallisesti joko yhtenä päivänä viikossa kerta-annoksena tai kolmena, 8 tunnin välein otettavana hoitojaksona, joka toistetaan viikoittain. Lääkkeen annostuksen ja antotavan syöpäsairauksia hoidettaessa päättää lääkäri.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera joko aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan.

Vaikutustapa

Metotreksaatti hidastaa nivelreuman ja psoriasiksen etenemistä tai pysäyttää sen. Suurina annoksina lääke hidastaa syöpäsolujen nopeaa jakautumista.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat selvästi yhteydessä annosten suuruuteen ja hoidon kestoon. Pienet, reuman tai psoriasiksen hoidossa käytetyt annokset voivat aiheuttaa lähinnä vatsavaivoja, suun limakalvon kipeytymistä, pahoinvointia, vilunväreitä tai heikentynyttä kykyä vastustaa infektioita. Suuret, syöpäsairauksien yhteydessä annetut annokset voivat vähentää verisolujen tuotantoa sekä aiheuttaa mm. hiusten lähtöä, ihoreaktioita, oksentelua, maksan toiminnan muutoksia, verivirtsaisuutta tai erilaisia keskushermoston oireita.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

2,5 mg tabl.: Säilytä alle 25 °C. Pidä purkki ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.10 mg tabl.: Pidä purkki ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

2,5 mg tabl.: Keltainen, kupera tabletti, tunnuksena tabletin toisella puolella M 2.5, Ø 6 mm.10 mg tabl.: Tabletti. Keltainen, kupera, kapselimallinen, päällystämätön tabletti, tunnuksena toisella puolella M 10 ja jakouurre, pituus 8 mm, leveys 4,5 mm.  Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2