Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » Z » Zanipress

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Zanipress

Markkinoija

TAKEDA

Vaikuttava aine

enalapriili, lerkanidipiini

Käyttötarkoitus

Lääke on tarkoitettu korkean verenpaineen eli hypertonian hoitoon. Kahden lääkeaineen yhdistelmävalmistetta käytetään tilanteessa, jossa hoito pelkästään yhtä lääkeainetta käyttäen ei alenna riittävästi painetta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Päivän lääkeannos kannattaa ottaa aamuisin, koska verenpaine on korkeimmillaan aamupäivällä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera vähintään 15 minuuttia ennen ateriaa. Suolaa kannattaa käyttää mahdollisimman vähän. Ruoka- ja merisuola ovat natriumkloridia, jonka sisältämä natrium kerää elimistöön nestettä ja nostaa verenpainetta. Hoidin aikana ei saa juoda greippimehua, sillä greipin sisältämät aineet voivat haitallisesti voimistaa lerkanidipiinin vaikutuksia.

Alkoholin käyttöä tulee välttää, sillä alkoholi saattaa voimistaa verisuonia laajentavien verenpainelääkkeiden vaikutusta. Verenpaineen tilapäinen lasku voi ilmetä huimauksena.

Yhteiskäytöstä muiden lääkkeiden kanssa kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Vaikutustapa

Enalapriili on ACE:n estäjä, joka estää angiotensiini-nimisen aineen syntyä elimistössä. Angiotensiini supistaa verisuonia, aiheuttaa suolan ja nesteen kertymistä elimistöön ja nostaa verenpainetta. Kun angiotensiinia on vähemmän verenkierrossa, verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee.

Lerkanidipiini on kalsiumsalpaaja, joka estää solujen supistumiseen tarvittavan kalsiumin virtauksen verisuonen seinämän soluihin. Tällöin verisuonten supistuminen vähenee, verisuonet laajenevat ja verenpaine laskee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus ja yskä.

Huimaus saattaa heikentää ajokykyä varsinkin hoidon alussa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana, eikä käyttöä imetyksen aikana suositella.

Säilytys

Huoneenlämmössä, alle +25 asteessa, alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Tabl. 10 mg/10 mg: Valkoinen, kaksoiskupera, pyöreä tabletti.Tabl. 20 mg/10 mg: Keltainen, kaksoiskupera, pyöreä tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2