Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » K » Kardopal

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Kardopal

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

levodopa, karbidopa

Käyttötarkoitus

Parkinsonin taudin ja sille tyypillisten oireiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Siirtyminen runsaasti proteiineja sisältävään ruokavalioon tai sellaisesta pois voi vaikuttaa lääkkeen tehoon. Depottabletti nieltävä kokonaisena, ei saa pureskella eikä murskata, jotta lääkkeen tasainen vapautuminen ei kärsisi. Lääkitystä ei tule lopettaa ilman lääkärin antamia ohjeita. Jos käytön yhteydessä ilmenee äkillistä nukahtelua, on tämä otettava huomioon liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa.

Vaikutustapa

Parkinsonin taudissa aivoista häviää soluja, jotka tuottavat dopamiinia. Dopamiini on aivoissa oleva välittäjäaine, joka vaikuttaa liikkeiden hallintaan. Levodopa on dopamiinin esiaste, joka muuttuu elimistössä dopamiiniksi ja lievittää näin Parkinsonin taudin oireita. Karbidopa estää levodopan muuttumista dopamiiniksi aivojen ulkopuolella. Näin se lisää levodopan määrää aivoissa ja tehostaa levodopan vaikutuksia.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa pahoinvointia ja tahattomia liikkeitä. Nämä pakkoliikkeet (dyskinesia) ilmenevät kasvojen, kielen ja alaleuan alueella irvistyksinä ja puremisliikkeinä sekä käsien, jalkojen ja vartalon heilahteluina. Lääke voi vaikuttaa mielialaan ja uneen sekä joskus aiheuttaa sekavuutta. Haitat ovat pahimmillaan hoidon alussa ja vähenevät hoidon jatkuessa tai lääkitystä säädettäessä.

Yhteiskäytöstä muiden lääkkeiden kanssa kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Lääke saattaa aiheuttaa uneliaisuutta tai alentaa verenpainetta, mikä voi aiheuttaa huimausta tai pyörrytystä. Tämä voi vaikuttaa ajokykyyn.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Keltainen, pyöreä tabletti, jossa koodi 650 toisella puolella. Depottabl: Siniharmaa, täplikäs, soikea tabletti, jossa koodi 521 toisella puolella.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2