Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » V » Viread

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Viread

Markkinoija

GILEAD

Vaikuttava aine

tenofoviiri

Käyttötarkoitus

HIV-infektion ja B-hepatiitin eli maksatulehduksen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera aterioinnin yhteydessä.

Rakeet on mitattava mukana toimitettavalla mittalusikalla. Yksi tasainen mittalusikallinen annostelee 1 g:n rakeita, mikä sisältää 33 mg tenofoviiridisoproksiilia. Rakeet on sekoitettava astiassa pehmeään ruokaan, jota ei tarvitse pureskella, kuten jugurttiin, omenasoseeseen tai vauvanruokaan. Pehmeää ruokaa tarvitaan yksi ruokalusikallinen (15 ml) yhtä tasaista mittalusikallista kohti ja seos on nautittava välittömästi. Rakeita ei saa sekoittaa nesteisiin.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Hepatiitti B (HB) -virus aiheuttaa maksatulehduksen. Tenofoviiri estää HI- ja HB -viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentää virusten määrää veressä. Virukset eivät häviä elimistöstä ja HI- ja HB-virusten tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa usein ripulia, oksentelua, pahoinvointia, huimausta, ihottumaa ja heikkouden tunnetta. Lisäksi voi esiintyä päänsärkyä, vatsakipua, väsymystä, vatsan turvotusta tai ilmavaivoja.

Tenofoviirilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttö raskauden aikana lääkärin harkinnan mukaan. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten se voidaan säilyttää huoneen lämmössä alle +25°C.

Ulkonäkö

123 mg: Valkoisia, kolmionmuotoisia tabletteja, halkaisijaltaan 8,5 mm, yhdellä puolella merkintä "GILEAD" ja toisella merkintä "150".

163 mg: Valkoisia, pyöreitä tabletteja, halkaisijaltaan 10,7 mm, yhdellä puolella merkintä "GILEAD" ja toisella merkintä "200".

204 mg: Valkoisia, kapselinmuotoisia tabletteja, kooltaan 15,4 mm x 7,3 mm, yhdellä puolella merkintä "GILEAD" ja toisella merkintä "250".

245 mg: Vaaleansinisiä, mantelinmuotoisia tabletteja, kooltaan 16,8 mm x 10,3 mm, yhdellä puolella merkinnät "GILEAD" ja "4331" ja toisella merkintä "300".

Rakeet: Valkoisia, mauttomiksi tehtyjä, päällystettyjä rakeita.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2