Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » K » Kentera

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Kentera

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

oksibutiniini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään voimakkaan tai usein esiintyvän virtsaamistarpeen hoitoon aikuisilla.

Annostus

Laastari vaihdetaan 3-4 vuorokauden välein.

Lääkkeen ottaminen

Laastari kiinnitetään kuivaan, ehjään ihoon vatsaan, lonkkaan tai pakaraan heti pakkauksen avaamisen jälkeen. Samaan kohtaan saa kiinnittää uuden laastarin aikaisintaan 7 päivän kuluttua. Lääkkeen pakkauksessa on tarkat ohjeet laastarin kiinnittämisestä.

Vaikutustapa

Oksibutiniini vähentää virtsarakon supistuvuutta, virtsa pysyy paremmin rakossa ja virtsaamistarve vähenee.

Haittavaikutukset

Kiinnityskohdan iho voi ärtyä, jolloin se kutisee tai punoittaa. Lääke voi kuivattaa suuta sekä aiheuttaa ummetusta ja näköhäiriöitä. Joskus ilmenee huimausta, uneliaisuutta, levottomuutta, sekavuutta tai aistiharhoja. Alkoholin nauttiminen voi lisätä uneliaisuutta. Suun kuivuminen lisää hampaiden reikiintymisen vaaraa. Kuumassa ympäristössä voi tulla lämpöuupumusta, koska lääke vähentää hikoilua. Haittoja esiintyy useimmin iäkkäillä. Lapsilla voi ilmetä nenäverenvuotoa.

Etenkin lääkityksen alkaessa mahdollinen väsymys ja näön hämärtyminen voivat heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä. Muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä pitää sopia lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei tulisi käyttää raskauden eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Älä säilytä kylmässä. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Laastari koostuu läpinäkyvästä muovista, jossa on liimautuva taustakalvo ja lääkeainetta vapauttavan kerroksen suojakalvo, joka poistetaan ennen kiinnittämistä.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2