Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » X » Xalkori

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Xalkori

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

kritsotinibi

Käyttötarkoitus

Tiettyjen edenneiden, ei-pienisoluisten keuhkosyöpätyyppien hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä kaksi annosta vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään kokonaisina veden kanssa ruokailusta riippumatta; niitä ei saa murskata, liuottaa tai avata. Jos annos jää ottamatta, se otetaan heti muistaessa paitsi, jos seuraavaan annokseen on alle 6 tuntia. Kahta annosta ei tule ottaa samanaikaisesti. Greippihedelmää tai greippimehua ei tule nauttia samanaikaisesti lääkkeen kanssa.

Vaikutustapa

Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka estää syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat veren valkosolujen väheneminen, matala hemoglobiini, heikentynyt ruokahalu, tunto- ja makuhäiriöt, huimaus, sydämen hidaslyöntisyys, näköhäiriöt, mahavaivat, ihottuma, väsymys ja turvotus. Joskus voi esiintyä myös keuhkotulehdusta ja sydämen toiminnan muutoksia. Mahdolliset haittavaikutukset, kuten huimaus, näköhäiriöt ja väsymys, voivat heikentää ajokykyä.

Lääkäriin on otettava heti yhteys, jos ilmenee mahakipua, kuumetta, vilunväristyksiä, hengenahdistusta, sydämen nopealyöntisyyttä tai muutoksia suolen toiminnassa.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Ei saa käyttää imetyksen aikana. Hoidon aikana ja vähintään 90 vuorokautta sen päättymisestä on käytettävä luotettavaa raskauden ehkäisyä, mikä koskee myös kritsotinibillä hoidettavia miespotilaita. Lääke saattaa heikentää hedelmällisyyttä.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, eli säilytetään huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

200 mg kaps: Valkoinen ja vaaleanpunainen läpinäkymätön, kansiosaan painettu ”Pfizer” ja runko-osaan ”CRZ 200”.250 mg kaps: Vaaleanpunainen läpinäkymätön, kansiosaan painettu "Pfizer" ja runko-osaan "CRZ 250".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2