Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » X » Xelevia

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Xelevia

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

sitagliptiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään tyypin 2 eli tavallisesti aikuisiässä puhkeavan diabeteksen hoitoon yksinään taikka yhdessä muiden suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden tai insuliinin kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan. Jos päivän lääkeannos unohtuu, otetaan tabletti heti muistettaessa, ja seuraavana päivänä jatketaan tavalliseen tapaan. Saman päivän aikana ei saa ottaa kaksinkertaista annosta.

Vaikutustapa

Diabeteslääkkeet alentavat veren kohonnutta glukoosi- eli sokeripitoisuutta. Sitagliptiini lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee glukoosipitoisuutta. Lisäksi se vähentää glukagoni-nimisen hormonin eritystä haimasta ateria yhteydessä. Tämä vähentää maksassa tapahtuvaa glukoosin syntyä ja sen kulkeutumista verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Haitat ovat harvinaisia. Joskus voi on ilmaantua pahoinvointia tai vatsavaivoja. Etenkin jos Xelevia käytetään sulfonyyliurea-diabeteslääkkeen kanssa, verensokeri voi laskea liikaa (hypoglykemia). Mahdollinen yliherkkyys lääkkeelle tulee yleensä esiin käytön alussa. Jos ilmenee kovaa ja jatkuvaa vatsakipua, pitää ottaa yhteys lääkäriin. Ei merkittäviä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

25 mg tabl.: Pyöreä, vaaleanpunainen kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella merkintä "221".50 mg tabl.: Pyöreä, vaaleanbeigen värinen kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella merkintä "112".100 mg tabl.: Pyöreä, beigenvärinen kalvopäällysteinen tabletti, jossa on toisella puolella merkintä "277".

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2