Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Tybost

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Tybost

Markkinoija

GILEAD

Vaikuttava aine

kobisistaatti

Käyttötarkoitus

Aikuispotilaiden HIV-infektion hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tybost pitää ottaa osana yhdistelmähoitoa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena kerran päivässä ruokailun yhteydessä. Tablettia ei saa pureskella, murskata tai puolittaa.On tärkeää ottaa Tybost säännöllisesti, eikä lääkehoitoa saa lopettaa keskustelematta lääkärin kanssa. Jos kuitenkin unohdat ottaa Tybostin ajallaan, toimintaohjeet löytyvät pakkauksesta.

Vaikutustapa

Kobisistaatti vaikuttaa hidastamalla kahden HIV-infektion hoidossa käytettävän lääkkeen (atatsanaviirin ja darunaviirin) hajoamista elimistössä. Kobisistaatti estää näiden lääkeaineiden pilkkoutumiseen osallistuvaa CYP3A-entsyymin toimintaa. Tämän ansiosta atatsanaviiri ja darunaviiri pysyvät elimistössä pidempään ja niiden vaikutus tehostuu. Kobisistaatti ei itse hoida HIV-infektiota vaan sen tehtävä on tehostaa toisten lääkeaineiden vaikutusta elimistössä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat pahoinvointi ja ihon ja/tai silmien keltaisuus. Joskus voi esiintyä myös lisääntynyttä ruokahalua, makuhäiriöitä, suun kuivumista, päänsärkyä, vatsaoireita, ihottumaa, unihäiriöitä, uneliaisuutta tai uupumusta.Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan otat tai olet äskettäin ottanut muita lääkkeitä tai luontaistuotteita.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25ºC).

Ulkonäkö

Oranssi, pyöreä, kaksoiskupera tabletti, halkaisijaltaan 10,3 mm, yhdellä puolella merkintä "GSI" ja toisella puolella ei merkintää.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2