Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » K » Kerlon

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Kerlon

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

betaksololi

Käyttötarkoitus

Kerlon on verenpainelääke, jota käytetään myös ehkäisemään sydänlihaksen niukasta hapensaannista johtuvaa puristavaa rintakipua eli angina pectorista.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkitystä ei etenkään angina pectorista hoidettaessa pidä lopettaa äkillisesti, koska tämä voi pahentaa sairauden oireita. Lääkäri antaa tarvittaessa ohjeet annostuksen pienentämisestä.

Lääkkeen ottaminen

Ruoka ei vaikuta imeytymiseen. Lääkitystä ei saa keskeyttää äkillisesti.

Vaikutustapa

Betaksololi on beetasalpaaja, joka hillitsee adrenaliinin ja sen sukulaisaineiden vaikutuksia erityisesti sydämeen. Lääkkeen vaikutuksesta sydämen lyöntitiheys hidastuu ja sen työmäärä samalla vähenee. Tällöin verenpaine alenee ja sydämen epäsäännöllinen rytmi voi palautua normaaliksi.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja ohimeneviä. Yleisimpiä niistä ovat väsymys, heikkous, raajojen palelu, unettomuus ja sydämen harvalyöntisyys. Muina haittavaikutuksina on esiintynyt mm. erilaisia ruuansulatuskanavan oireita, huimausta, päänsärkyä tai impotenssia. Astmapotilaan hengitysoireet voivat vaikeutua.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkeainetta imeytyy jonkin verran äidinmaitoon, joten imetystä lääkityksen aikana on syytä välttää.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

10 mg tabletti: Valkoinen, soikea, kupera, jakouurteellinen, kalvopäällysteinen tabletti (ø 7 mm), jossa kaiverrus BL 10.

20 mg tabletti: Valkoinen, pyöreä, kupera, jakouurteellinen, kalvopäällysteinen tabletti (ø 9 mm), jossa kaiverrus KE 20.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2