Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » S » Suprecur

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Suprecur

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

busereliini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään lievittämään vaikean endometrioosin oireita. Endometrioosissa eli kohdun limakalvon sirottumataudissa kohdun limakalvoa kasvaa myös kohdun ulkopuolella, mikä aiheuttaa mm. kipuja. Lisäksi lääkettä voidaan käyttää esihoitona koeputkihedelmöityksessä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Endometrioosissa lääkettä suihkutetaan yleensä kolme kertaa päivässä kumpaankin sieraimeen ja hoito kestää korkeintaan puoli vuotta. Koeputkihedelmöityksen yhteydessä ottokertoja on yleensä neljä ja hoidon kesto on yksilöllinen.

Lääkkeen ottaminen

Lääkettä sumutetaan joko yhteen tai kumpaankin sieraimeen lääkärin ohjeen mukaisesti. Jos lääkettä käytetään nuhaisena, nenä pitää niistää ennen lääkkeenottoa.

Vaikutustapa

Busereliini on hypotalamuksesta erittyvän hormonin kaltainen aine, joka vähentää estrogeenin eli naishormonin määrää. Tämä vähentää kohdun limakalvokudoksen kasvua endometrioosissa. Koeputkihedelmöityksessä lääkettä käytetään yhdessä muun hormonihoidon kanssa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky ja mielialan vaihtelut. Lääke voi joskus harvoin heikentää luita ja lisätä luunmurtumien riskiä. Tämän takia luun tiheys mitataan yleensä ennen hoitoa ja säännöllisesti hoidon aikana.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Endometrioosia hoidettaessa ensimmäisten kahden hoitokuukauden aikana suositetaan yleensä käytettäväksi ei-hormonaalista ehkäisymenetelmää. Jos hoidon aikana tulee raskaaksi, lääkehoito pitää heti keskeyttää ja ottaa yhteys lääkäriin.

Säilytys

Alle +25 °C, ei saa jäätyä. Lääke säilyy avattuna 5 viikkoa.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2