Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » L » Lomudal Silmätipat

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Lomudal Silmätipat

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

natriumkromoglikaatti

Käyttötarkoitus

Allergisen sidekalvontulehduksen hoito.

Annostus

Lääkitys käynnistyy yleensä lääkärin ohjauksessa. Tavanomainen aikuisten ja yli 4-vuotiaiden lasten annos on 1 - 2 tippaa kumpaankin silmään neljästi vuorokaudessa, jos käytetään miedompia tippoja (20 mg/ml). Vahvempia tippoja (40 mg/ml) käytetään tavallisesti 1 - 2 tippaa kumpaankin silmään kahdesti vuorokaudessa. Lääkäri antaa ohjeet alle 4-vuotiaiden lääkityksestä.

Lääkkeen ottaminen

Pää taivutetaan taaksepäin ja tipat tiputetaan silmän sidekalvopussiin eli alaluomen alle. Silmiä räpytetään muutaman kerran niin että silmätipat leviävät koko silmän alueelle. Mikäli silmään laitetaan useita tippoja, on niiden välillä hyvä pitää pieni tauko. Pehmeiden piilolinssien käyttäjien ei tulisi käyttää pullosta annosteltavia tippoja, koska niissä on säiläntäainetta. Kerta-käyttöpipeteissä säilöntäainetta ei ole, mutta linssit tilisi poistaa juuri ennen tippojen tiputtamista ja laittaa silmiin aikaisintaan 10 minuutin kuluttua tiputtamisesta.

Vaikutustapa

Lääke vaimentaa ja estää paikallisesti käytettynä allergisia silmäoireita.

Haittavaikutukset

Ohimenevää kirvelyä ja paikallista ärsytystä voi ilmaantua.

Raskaus ja imetys

Valmisteen käytöstä raskauden aikana on syytä neuvotella lääkärin kanssa. Imetyksen aikana lääkettä voi käyttää.

Säilytys

Lomudal 20 mg/ml silmätipat. Säilytä alle 25 °C. Pidä pullo ulkopakkauksessa. Herkkä valolle. Lomudal 40 mg/ml silmätipat. Säilytä alle 25 °C. Pidä pipetit kuoressaan ja ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Väritön tai vaaleankeltainen liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2