Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Nix

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Nix

Markkinoija

ACO HUD

Vaikuttava aine

permetriini

Käyttötarkoitus

Syyhy, joka on syyhypunkin aiheuttama ihosairaus.

Annostus

Emulsiovoide: Yli 2-vuotiaille lapsille sekä aikuisille. Alle 2-vuotiaat ja vanhukset hoidetaan lääkärin ohjeen mukaan.Yksi putkilo riittää tavallisesti aikuisenkin hoitoon, lapsille voidetta kuluu vähemmän.Yksi hoitokerta tavallisesti riittää, mutta hoito voidaan tarvittaessa toistaa aikaisintaan viikon kuluttua. Kaikki samassa taloudessa olevat on hoidettava samanaikaisesti.

Lääkkeen ottaminen

Voiteen annetaan vaikuttaa yön yli; levitetään mieluiten illalla ja pestään seur. aamuna. Levitetään puhtaalle, kuivalle ja viileälle iholle. Aikuisille ja isommille lapsille levitetään koko vartalolle, mutta ei päähän. Pikkulapsille ja iäkkäille levitetään myös kaulaan, päähän ja hiuspohjaan, jos niissä näkyy punkin käytäviä. Ei silmien eikä suun ympärille. Sormi- ja varvasvälit, kainalot, napa ja ulkoiset sukuelimet hoidetaan huolellisesti. Jos käsiä pestään voiteen vaikutusaikana, ne voidellaan uudelleen.

Yksi hoitokerta yleensä riittää; tarvittaessa voidaan uusia kerran. Paranemista odotettava väh. 1 viikko ennen uuusintaa. Kutinaa voi esiintyä vielä 2-3 viikkoa tehokkaan hoidon jälkeen. Jos kutina ei lopu 3 viikossa, otettava yhteyttä lääkäriin

Vaikutustapa

Permetriini vaikuttaa hyönteisen hermostoon aiheuttaen sen kuoleman muutamassa minuutissa.

Haittavaikutukset

Lääke ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia. Joskus voi esiintyä kirvelyä tai pistelyä iholla.Valmisteen sisältämä formaldehydi saattaa aiheuttaa allergiaa.Valmisteen joutumista silmiin on vältettävä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi valmisteen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

Valkoinen  emulsiovoide.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2