Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Thalidomide Celgene

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Thalidomide Celgene

Markkinoija

CELGENE

Vaikuttava aine

talidomidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään erityistapauksissa myelooman eli plasmasolusyövän hoidossa. Myelooma (multippeli myelooma) on veren ja luuytimen syöpäsairaus.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan yleensä kerta-annoksena juuri ennen nukkumaanmenoa ruoan kanssa tai ilman. Hoidon aikana eikä viikkoon hoidon päätyttyä saa luovuttaa verta. Hoidon päätyttyä käyttämättömät kapselit pitää palauttaa apteekkiin.

Vaikutustapa

Myelooma vaikuttaa haitallisesti vasta-aineita tuottavien verisolujen toimintaan. Nämä ovat osa kehon immuunijärjestelmää. Talidomidi säätää näiden solujen ja immuunijärjestelmän toimintaa.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa usein haittavaikutuksia, kuten uneliaisuutta, ummetusta, huimausta, vapinaa, käsien ja jalkojen turvotusta, tunnottomuutta ja pistelyä. Usein ilmenee myös häiriöitä veren hyytymisessä, infektioherkkyyttä ja verisolumuutoksia. Tämän takia hoidon aikana otetaan säännöllisesti verikokeita.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää, jos on raskaana tai suunnittelee raskautta, sillä talidomidi aiheuttaa usein vakavia ja hengenvaarallisia sikiövaurioita. Hoidon aikana pitää tehdä säännöllisesti raskaustestejä lääkärin valvonnassa. Hoidon aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Valkoinen himmeä kapseli, jossa merkintä ”Thalidomide Celgene 50 mg”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2