Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » F » Fucidin

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Fucidin

Markkinoija

LEO PHARMA

Vaikuttava aine

fusidiinihappo

Käyttötarkoitus

Fusidiinia käytetään erityisesti stafylokokki-bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoitoon. Ne aiheuttavat infektioita mm. ihossa, keuhkoissa, luuytimessä tai muuallakin elimistössä. Esimerkiksi paiseet ovat usein stafylokokkien synnyttämiä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit on nieltävä kokonaisina runsaan nesteen kera. Emulsiovoidetta ja voidetta levitetään infektoituneisiin kohtiin ohuelti. Voideltu kohta voidaan suojata siteellä. Voidetta tai voidesidettä ei saa joutua silmiin. Fucidin-voideside asetetaan pinseteillä puhdistetulle haavalle ja peitetään sideharsolla. Vetistävien haavojen hoidossa side on vaihdettava päivittäin ja ei-vetistävien haavojen hoidossa side vaihdetaan 3-5 päivän välein. Tarpeen mukaan side voidaan leikata sopivan kokoiseksi ennen suojapaperin poistamista.

Vaikutustapa

Fusidiini estää bakteerien jakautumista ja suurina annoksina myös tappaa niitä. Täyden tehon saavuttaminen edellyttää lääkkeen käyttämistä annetun ohjeen mukaisena kuurina.

Haittavaikutukset

Tablettimuotoinen valmiste voi aiheuttaa ripulia, pahoinvointia tai muita ongelmia ruoansulatuskanavassa. Paikallisesti iholle levitettävät lääkemuodot voivat hoidon alussa hieman ärsyttää ihoa. Allergiset reaktiot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytöstä raskauden aikana tai imetyksen yhteydessä on hyvä neuvotella lääkärin kanssa.

Säilytys

Fucidin tabletti: Säilytä huoneenlämmössä (15-25 °C).Fucidin voide/emulsiovoide: Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteitaFucidin voideside: Säilytä alle 25 °C

Ulkonäkö

Voide 15 g ja 30 g, läpikuultavan vaalean kellertävää, alumiinituubissa.

Emulsiovoide 15 g ja 30 g, valkoinen ö/v emulsio alumiinituubissa.

Voideside 10 kpl 10 cm x 10 cm ei-steriili voideside, kyllästetty Fucidin 2 % voiteella. Fucidin voidesiteet on pakattu 10 kpl pahvilaatikkoon. Jokainen side on pakattu kahden steriilin pergamenttipaperin väliin, sinetöityyn foliopakkaukseen.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2