Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » L » Levomepromazine Orion

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Levomepromazine Orion

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

levomepromatsiini

Käyttötarkoitus

Skitsofrenian, muiden psykoosien sekä vaikeiden kiputilojen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan useimmiten pienellä annoksella, jota vähitellen kasvatetaan tehoa ja haittavaikutuksia seuraten.

Lääkkeen ottaminen

Voidaan ottaa ruokailusta riippumatta täyden vesilasillisen kera. Alkoholia ei saa käyttää hoidon aikana.

Vaikutustapa

Levomepromatsiini vaikuttaa keskushermostossa muuttamalla siellä välittäjäaineiden, pääasiassa dopamiinin vaikutusta. Näin se lievittää skitsofrenian ja psykoosien oireita, kuten aistiharhoja eli hallusinaatioita ja ajatusharhoja. Levomepromatsiinilla on myös kipua lievittävä, rauhoittava ja väsyttävä vaikutus.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat väsymys (erityisesti hoidon alussa), huimaus, pakkoliikkeet, sydämen sykkeen nopeutuminen, matala verenpaine, allergiset iho-oireet, valoyliherkkyys, suun kuivuminen ja Parkinsonin taudin kaltaiset oireet, kuten vapina. Suun kuivuminen voi aiheuttaa hammas- ja limakalvovaurioita, joten hampaat on harjattava fluorihammastahnalla vähintään kahdesti vuorokaudessa.

Levomepromatsiini aiheuttaa väsymystä ja motorisen suorituskyvyn heikkenemistä erityisesti ensimmäisten hoitoviikkojen aikana, jolloin autolla ajoa on vältettävä.

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

5 mg tabl: Alle 25 °C, alkuperäispakkauksessa valolta suojassa.25 mg, 50 mg, 100 mg tabl: Alle 30 °C, alkuperäispakkauksessa valolta suojassa.

Ulkonäkö

5 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, kupera, halkaisija n. 6 mm.25 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen, merkintä ORN 16, halkaisija 7 mm.50 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen, merkintä ORN 235, halkaisija 9 mm.100 mg tabl: Valkoinen tai melkein valkoinen, tasainen, viistoreunainen, jakouurteellinen, halkaisija 12 mm.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2