Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Tyverb

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Tyverb

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

lapatinibi

Käyttötarkoitus

Tietynlaisten rintasyöpämuotojen hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina veden kera, eli niitä ei saa murskata eikä pureskella rikki. Samanaikainen ruokailu voi muuttaa lääkkeen vaikutusta. Päivän lääkeannos otetaan aina yhdellä kerralla ja aina samalla tavalla suhteessa ruokailuun, eli vähintään tunti ennen ateriaa tai vähintään tunti sen jälkeen.Jos päivän lääkeannos unohtuu, jätetään se väliin ja jatketaan seuraavana päivänä normaaliin tapaan.

Vaikutustapa

Lääke on proteiinikinaasin estäjä, joka hidastaa syöpäsolujen kasvua ja jakautumista häiritsemällä niiden solunsisäistä aineenvaihduntaa. Ennen lapatinibilääkityksen alkua testataan lääkkeen sopivuus ko. syöpämuodolle. Hoito aloitetaan yleensä vasta, jos muunlainen hoito ei ole tehonnut.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset joko yksin annettuna tai yhdessä muiden samanaikaisten syöpälääkkeiden kanssa ovat ruokahaluttomuus, unettomuus, kuumat aallot, nenäverenvuoto, ripuli (joskus vakavakin) ja muut mahavaivat, ihottuma, väsymys ja lihaskivut. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä ja sydänhäiriöitä.

Kaikkien muiden lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä tulee sopia lääkärin kanssa. Greippimehua tulee välttää lääkehoidon aikana.Ihottuman ilmaantuessa on otettava yhteyttä lääkäriin, samoin jos tulee vaikeaa ripulia. Suolen toiminnan muutoksista pitää kertoa lääkärille viipymättä.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käytön aikana tulee huolehtia luotettavasta raskauden ehkäisystä. Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkkeen käytön aikana ei saa imettää.

Säilytys

Alle 30 °C.

Ulkonäkö

Soikea, kaksoiskupera, keltainen tabletti, jonka toisella puolella on teksti ”GS XJG”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2