Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Tafinlar

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Tafinlar

Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

dabrafenibi

Käyttötarkoitus

Erään melanoomatyypin hoito. Melanooma on pahanlaatuinen kasvain, joka on lähtöisin ihon väriainetta eli pigmenttiä tuottavista soluista.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Otetaan joka päivän samaan aikaan, 1 h ennen ateriaa tai väh. 2 h aterian jälkeen; annosten väli n. 12 h. Kapselit niellään kokonaisina veden kera, niitä ei saa pureskella eikä avata eikä sekoittaa ruokaan tai juomiin. Jos potilas oksentaa annoksen ottamisen jälkeen, annosta ei pidä ottaa uudelleen, ja seuraava annos on otettava normaaliin aikaan.

Vaikutustapa

Dabrafenibi kuuluu solunsalpaajiin, ns. proteiinikinaasin estäjiin. Se estää syövän etenemistä hillitsemällä melanoomaan liittyvien syöpäsolujen kasvua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ihomuutokset ja iho-oireet, heikentynyt ruokahalu, päänsärky, yskä, mahavaivat, hiustenlähtö, kiputilat, kuume, väsymys, vilunväristykset sekä voimattomuus. Dabrafenibi voi heikentää ajokykyä.

Jos uusia ihomuutoksia ilmaantuu tai ilmenee hengenahdistusta, rintakipua tai käsivarren tai jalan turvotusta, on otettava heti yhteys lääkäriin. Jos ilmenee kuumetta, selittämätöntä vatsakipua tai silmäoireita, tulee ottaa yhteys lääkäriin.

Tafinlar voi heikentää ehkäisyvalmisteen tehoa. Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Tehokasta ehkäisyä käytettävä hoidon aikana ja 4 viikkoa sen päättymisestä. Jos käytetään yhdessä trametinibin kanssa ehkäisyä jatkettava 4 kuukauden ajan hoidon päättymisestä. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 ºC).

Ulkonäkö

50 mg: Läpinäkymättömiä, tummanpunaisia, noin 18 mm pitkiä kapseleita, joiden kuoressa ovat merkinnät ‘GS TEW’ ja ’50 mg’.75 mg: Läpinäkymättömiä, voimakkaan vaaleanpunaisia, noin 19 mm pitkiä kapseleita, joiden kuoressa ovat merkinnät ’GS LHF’ ja 75 mg’.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2