Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » C » Cisordinol

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Cisordinol

Markkinoija

LUNDBECK

Vaikuttava aine

tsuklopentiksoli

Käyttötarkoitus

Monien psykiatristen sairauksien hoito sekä psyykkisten oireiden lievittäminen, mm. skitsofrenia eli jakomielitauti, levottomuus sekä vanhusten sekavuustilat.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee riippuen mm. oireiden voimakkuudesta, potilaan yksilöllisistä ominaisuuksista sekä haittavaikutusten ilmaantumisesta.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään vesilasillisen kera. Alkoholin vaikutus voi voimistua käytön yhteydessä.

Vaikutustapa

Tsuklopentiksoli kuuluu klassisiin psykoosilääkkeisiin. Se vaikuttaa keskushermoston eri osiin ja keskuksiin siten, että niiden ylikiihottunut toiminta rauhoittuu.

Haittavaikutukset

Lääkkeen haittavaikutusten ilmaantuminen ja niiden voimakkuus ovat yhteydessä käytettyjen annosten suuruuteen. Etenkin hoidon alussa voi tulla väsymystä, jolloin tarkkaavaisuus liikenteessä ja vastaavissa tilanteissa heikkenee. Lääke voi aiheuttaa myös mm. hikoilua, vapinaa, lihasjänteyden lisääntymistä, lihasten nykäyksiä ja kouristuksia, suun kuivuutta, mielialan vaihtelua ja ummetusta. 

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkityksen välttämättömyyden raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

2 mg tabl: Alkuperäispakkauksessa, valolta suojassa.10 mg ja 25 mg tabl: Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

2 mg tabl: Pyöreä, kaksoiskupera, vaaleanpunainen.10 mg tabl: Pyöreä, kaksoiskupera, vaalean punaruskea.25 mg tabl: Pyöreä, kaksoiskupera, punaruskea.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2