Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » C » Cisordinol, Cisordinol Depot, Cisordinol-Acutard

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Cisordinol, Cisordinol Depot, Cisordinol-Acutard

Markkinoija

LUNDBECK

Vaikuttava aine

tsuklopentiksoli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään monien psykiatristen sairauksien hoitoon sekä psyykkisten oireiden lievittämiseen. Tällaisia ovat mm. skitsofrenia eli jakomielitauti, levottomuus sekä vanhusten sekavuustilat. Lääke tehoaa erityisesti sellaisiin psykooseihin, joihin liittyy harha-aistimuksia, pakkomielteitä, levottomuutta, vihamielisyyttä ja epäluuloisuutta. Lääkäri saattaa määrätä Cisordinolia muihinkin kuin tässä mainittuihin tarkoituksiin.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee riippuen mm. oireiden voimakkuudesta, potilaan yksilöllisistä ominaisuuksista sekä haittavaikutusten ilmaantumisesta.

Lääkkeen ottaminen

Ruoan nauttimisella ei ole vaikutusta imeytymiseen. Alkoholin vaikutus voi voimistua käytön yhteydessä.

Vaikutustapa

Tsuklopentiksoli kuuluu klassisiin psykoosilääkkeisiin. Se vaikuttaa keskushermoston eri osiin ja keskuksiin siten, että niiden ylikiihottunut toiminta rauhoittuu.

Haittavaikutukset

Lääkkeen haittavaikutusten ilmaantuminen ja niiden voimakkuus ovat yhteydessä käytettyjen annosten suuruuteen. Etenkin hoidon alussa voi tulla väsymystä, jolloin tarkkaavaisuus liikenteessä ja vastaavissa tilanteissa heikkenee. Lääke voi aiheuttaa myös mm. hikoilua, vapinaa, lihasjänteyden lisääntymistä, lihasten nykäyksiä ja kouristuksia, suun kuivuutta, mielialan vaihtelua ja ummetusta. Alkoholin vaikutus voi lääkityksen aikana voimistua.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkityksen välttämättömyyden raskauden aikana ja imetyksen yhteydessä.

Säilytys

2 mg: Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.10 mg ja 25 mg: Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.Injektioneste: huoneenlämmössä (alle 25 °C), valolta suojattuna.

Ulkonäkö

2 mg:n tabl.: pyöreä, kaksoiskupera, vaaleanpunainen kalvopäällystetty tabletti.10 mg:n tabl.: pyöreä, kaksoiskupera, vaalean punaruskea kalvopäällystetty tabletti.25 mg:n tabl.: pyöreä, kaksoiskupera, punaruskea kalvopäällystetty tabletti.

Injektioneste: kirkas, kellertävä partikkelivapaa öljy.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2