Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » S » Seroquel, Seroquel Prolong

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Seroquel, Seroquel Prolong

Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

ketiapiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään skitsofrenian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Lääkettä käytetään myös oireiden lievennyttyä estämään oireiden uusiutumista.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkkeen annostus on yksilöllinen eikä sitä pidä muuttaa tai lopettaa neuvottelematta ensin lääkärin kanssa.

Äkillinen lopettaminen saattaa aiheuttaa lopettamiseen liittyviä oireita kuten pahoinvointia ja unettomuutta. Ketiapiini lopetetaan vähitellen lääkärin ohjeiden mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera ruokailusta riippumatta. Depottabletit niellään kokonaisina eikä niitä saa jakaa, murskata eikä pureskella. Depottabletit otetaan vähintään tunti ennen ateriaa.

Greippimehua ei saa ottaa lääkkeen kanssa lähekkäin, koska teho voi tällöin muuttua.

Vaikutustapa

Ketiapiini vaikuttaa aivoissa pääasiassa serotoniini- ja dopamiini-nimisten välittäjäaineiden toimintaan. Se lievittää harhaisuutta ja muita psykoottisia oireita sekä tasoittaa mielialaa.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, suun kuivumista, uneliaisuutta ja painonnousua sekä muutoksia laboratorioarvoissa.

Hoidettaessa kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusvaihetta masennukseen liittyvät itsetuhoiset ajatukset voivat lisääntyä lääkehoidon alussa. Tästä on hyvä kertoa omaisille ja lääkärille.

Ketiapiinilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Etenkin keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Alkoholia pitää käyttää lääkityksen aikana varoen, sillä yhteiskäyttö voi aiheuttaa uneliaisuutta.

Lääke saattaa unettavan vaikutuksensa takia etenkin hoidon alussa heikentää autolla ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käyttötarpeen raskauden aikana. Imettämistä hoidon aikana ei suositella.

Säilytys

Säilytä alle +30 °C.

Ulkonäkö

Seroquel 25 mg tabletit ovat persikanvärisiä, pyöreitä, kaksoiskuperia ja toiselle puolelle on kaiverrettu SEROQUEL 25.Seroquel 100 mg tabletit ovat keltaisia, pyöreitä, kaksoiskuperia ja toiselle puolelle on kaiverrettu SEROQUEL 100.Seroquel 200 mg tabletit ovat valkoisia, pyöreitä, kaksoiskuperia ja toiselle puolelle on kaiverrettu SEROQUEL 200.Seroquel 300 mg tabletit ovat valkoisia, kapselinmuotoisia ja toiselle puolelle on kaiverrettu SEROQUEL ja toiselle 300.

50 mg depottabletti: persikanvärinen, toiselle puolelle kaiverrettu "XR 50".200 mg depottabletti: keltainen, toiselle puolelle kaiverrettu ”XR 200”.300 mg depottabletti: vaalean keltainen, toiselle puolelle kaiverrettu ”XR 300”.400 mg depottabletti: valkoinen, toiselle puolelle kaiverrettu ”XR 400”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2