Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » X » Xanor, Xanor Depot

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Xanor, Xanor Depot

Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

alpratsolaami

Käyttötarkoitus

Ahdistuneisuuden ja tuskaisuuden lievittäminen sekä paniikkihäiriöiden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus on yksilöllinen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään nesteen kera, tavallisessa tabletissa on jakouurre. Depottabletit on nieltävä kokonaisina. Hoito lopetetaan annosta vähitellen pienentämällä.

Vaikutustapa

Alpratsolaami vaikuttaa aivoissa siten, että se rauhoittaa ja vähentää ahdistusta ja tuskaisuutta. Alpratsolaamilla on myös lihaksia rentouttavaa sekä väsyttävää vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on väsymys. Joskus voi myös esiintyä vähentynyttä ruokahalua, sekavuutta, huimausta, päänsärkyä, näön hämärtymistä sekä suun kuivumista, ummetusta ja pahoinvointia. Lisäksi etenkin iäkkäillä voi ilmetä kaatuilua, sekavuutta ja muistihäiriöitä. Lääke voi heikentää ajokykyä ja koneiden käyttökykyä. Lääkkeen käytön aikana pitää välttää alkoholin käyttöä.Lääkkeen päivittäinen pitkään jatkunut käyttö voi johtaa riippuvuuteen.

Raskaus ja imetys

Lääkärin harkinnan mukaan raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Huoneenlämmössä (15 °C–25 °C).

Ulkonäkö

0,25 mg tabletti: Valkoinen, jakouurteellinen tabletti, jossa merkintä ”Upjohn 29”.0,5 mg tabletti: Persikan värinen, jakouurteellinen tabletti, jossa merkintä ”Upjohn 55”.1 mg tabletti: Lilan värinen, jakouurteellinen tabletti, jossa merkintä ”Upjohn 90”.2 mg tabletti: Valkoinen tabletti, jossa kolme poikittaista jakouurretta ja merkintä ”U94”

0,5 mg depottabletti: Sininen, pyöreä tabletti, jossa on merkintä ’P&U 57’.1 mg depottabletti: Valkoinen, pyöreä tabletti, jossa on merkintä ’P&U 59’.2 mg depottabletti: Sininen, viisikulmainen tabletti, jossa on merkintä ’P&U 66’.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2