Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » G » Genvoya

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Genvoya

Markkinoija

GILEAD

Vaikuttava aine

elvitegraviiri, kobisistaatti, emtrisitabiini, tenofoviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon aikuisilla ja yli 12-vuotiailla lapsilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan 1 tabletti kerran vuorokaudessa.

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan ruoan kanssa. Tablettia ei saa pureskella, murskata eikä puolittaa. Jos annos unohtuu ottaa, se voidaan ottaa 18 tunnin sisällä, ruuan kanssa. Jos on kulunut yli 18 tuntia, unohtunutta annosta ei oteta, vaan palataan normaaliin aikatauluun. Jos tunnin sisällä lääkkeen ottamisesta oksentaa, otetaan toinen tabletti.

Vaikutustapa

Lääke sisältää kolmea eri lääkeainetta, jotka estävät HI-viruksen lisääntymistä elimistössä. Se ei paranna tautia, mutta pitää sen oireet hallinnassa ja estää taudin etenemistä AIDS-vaiheeseen. Lääke ei estä taudin tarttumista sukupuoliteitse, joten kondomia tms. estomenetelmää pitää edelleen käyttää.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on pahoinvointi. Joskus voi esiintyä myös epänormaaleja unia, päänsärkyä, huimausta, vatsavaivoja, ihottumaa ja uupumusta. Jos ilmenee nivelsärkyä ja -kipua, niveljäykkyyttä tai liikkumisvaikeuksia, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana vain lääkärin harkinnan mukaan. Ei saa käyttää imetyksen aikana. HIV-positiivisten naisten ei pitäisi imettää, ettei virus tartu lapseen.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa, herkkä kosteudelle. Pidä purkki tiiviisti suljettuna.

Ulkonäkö

Vihreä, kapselinmuotoinen kalvopäällysteinen tabletti, kooltaan 19 mm x 8,5 mm, tabletin toisella puolella merkintä ”GSI” ja tabletin toisella puolella merkintä ”510”.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2