Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » H » Hyqvia

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Hyqvia

Markkinoija

BAXALTA

Vaikuttava aine

immunoglobuliini

Käyttötarkoitus

Primaarisen immuunivajausoireyhtymän sekä tietyntyyppistä syöpää sairastavien korvaushoito. Immuunivajausoireyhtymässä elimistön oma puolustusjärjestelmä taudinaiheuttajia vastaan on heikentynyt.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääke annostellaan ihon alle, suositeltuja infusointikohtia ovat vatsa ja reidet. Lääkäri tai sairaanhoitaja antaa ensimmäiset infuusiot, mutta myöhemmin potilas voi mahdollisesti annostella lääkkeen itse saatuaan perehdytyksen lääkkeen käyttöön liittyen. Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet lääkkeen käyttämistä varten.

Vaikutustapa

Immunoglobuliinit ovat normaalisti ihmisen veressä esiintyviä vasta-aineita, jotka osallistuvat elimistön puolustusjärjestelmän toimintaan. Lääkkeen sisältämä immunoglobuliini korvaa luonnollisten immunoglobuliinien puutosta parantaen elimistön puolustusjärjestelmää. Hyaluronidaasi helpottaa immunoglobuliinien annostelua sekä niiden pääsyä verisuonistoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat infuusiokohdan paikalliset reaktiot, kuten kipu, epämukavuus, punoitus, kutina ja turvotus, jotka häviävät yleensä muutamassa päivässä. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä ja väsymystä. Mahdolliset pyörrytys ja pahoinvointi voivat heikentää ajokykyä.

Jos ilmenee hengenahdistusta, raajakipua tai -turvotusta, rintakipua tai neurologisia häiriöitä, lääkäriin on otettava yhteys välittömästi.

Lääkityksen aikana eikä 3 kuukauden sisällä sen päättymisestä saa antaa eläviä vaimennettuja viruksia sisältäviä rokotteita (esim. vihurirokko-, sikotauti- ja vesirokkorokote). Tuhkarokkorokotteen saa antaa vasta vuoden kuluttua lääkityksen päättymisestä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Jääkaapissa (2–8 °C), ulkopakkauksessa valolta suojassa. Ei saa jäätyä.

Ulkonäkö

IG 10 %: Kirkas tai hieman opalisoiva ja väritön tai vaaleankeltainen liuos. Rekombinantti ihmisen hyaluronidaasi: Kirkas ja väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2