Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » N » Nitroglycerin Orion

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Nitroglycerin Orion

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

glyseryylitrinitraatti

Käyttötarkoitus

Angina pectoriksen hoito ja ehkäisy. Angina pectoris on puristava rintakipu, joka ilmenee yleensä rasituksen yhteydessä ja johtuu sydämen hapenpuutteesta.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä 1 resoribletti kielen alle kohtauksen yhteydessä tai ennen kohtauksia laukaisevaa toimintaa. Annos voidaan tarvittaessa toistaa 5 minuutin välein. Jos rintakipu ei helpotu, vaikka on ottanut 3 resoriblettia, pitää hakeutua lääkärin hoitoon.

Lääkkeen ottaminen

Resoribletti laitetaan kielen alle, jolloin lääke imeytyy parhaiten ja tehoaa nopeimmin. Alkoholin samanaikaista nauttimista on vältettävä.

Vaikutustapa

Glyseryylitrinitraatti laajentaa sydämen verisuonia, jolloin verenvirtaus sekä hapen kuljetus sydämeen helpottuu ja rintakipu lievenee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on päänsärky, jota ilmenee erityisesti hoidon alussa. Joskus voi esiintyä myös uneliaisuutta, huimausta, heikotusta, verenpaineen laskua, sydämen tiheälyöntisyyttä tai ohimenevää punastumista. Mahdolliset haittavaikutukset voivat heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2