Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » V » Vaxigrip

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Vaxigrip

Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

influenssa A-virus (inaktivoitu), influenssa B-virus (inaktivoitu), influenssa A-virus (inaktivoitu)

Käyttötarkoitus

Vaxigrip on rokote kausi-influenssaa vastaan aikuisille ja yli 6 kuukauden ikäisille lapsille. Rokotuksesta hyötyvät erityisesti pitkäaikaissairaat ja vastustuskyvyltään heikentyneet.

Annostus

Kerta-annos syksyisin riittää antamaan suojan. Ensi kertaa rokotettavat lapset tarvitsevat uusintarokotuksen, joka otetaan aikaisintaan neljän viikon kuluttua ensimmäisestä. Kuumetaudin tai infektion aikana rokotusta tulee lykätä.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai hoitaja pistää rokotteen lihakseen tai syvälle ihonalaiseen kudokseen.

Vaikutustapa

Rokote saa elimistössä aikaan vasta-ainemuodostuksen sisältämilleen influenssaviruksille. Suoja alkaa kehittyä noin 2-3 viikon kuluttua rokotuksen saamisesta. Seuraavana syksynä on syytä ottaa uusi kausi-influenssarokotus viruskannan vuosittaisen muuntumisen takia. Influenssarokote ei suojaa tavanomaisilta flunssataudeilta eikä bakteereilta.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat paikallisoireet rokotuskohdassa, kuten punoitus, turvotus, kipu, mustelmat tai kovettuma. Joskus voi esiintyä päänsärkyä, hikoilua, kuumetta, vilunväristyksiä, lihaskipua, nivelsärkyä, pahoinvointia tai väsymystä. Rokotetta ei pidä ottaa jos on allerginen kananmunalle, kanaproteiineille, neomysiinille, formaldehydille tai oktoksinoli-9:lle.

Raskaus ja imetys

Rokotuksen voi ottaa raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C-8 °C). Ei saa jäätyä. Säilytä ruisku ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Kevyen ravistamisen jälkeen rokote on hiukan valkeahkoa ja maitomaista.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2