Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » G » Gardasil

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Gardasil

Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

ihmisen papilloomavirus 11 L1-proteiini, ihmisen papilloomavirus 16 L1-proteiini, ihmisen papilloomavirus 18 L1-proteiini, ihmisen papilloomavirus 6 L1-proteiini

Käyttötarkoitus

Rokote on tarkoitettu antamaan suoja ihmisen papilloomavirustyyppien (HPV) 6, 11, 16 ja 18 aiheuttamia sairauksia vastaan. Näitä ovat kohdunkaulan syöpä ja sen esiasteet, ulkosynnytinsyöpien ja peräaukon syöpien esiasteet sekä visvasyylät eli kondyloomat. Rokote on tarkoitettu ehkäisemään, ei hoitamaan näitä sairauksia tai niiden esiasteita.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan kahden tai kolmen annoksen rokotesarjana. Rokotetta ei suositella alle 9-vuotiaille.

Lääkkeen ottaminen

Lääkäri tai hoitaja antaa pistoksen lihakseen. Korkeakuumeisen sairauden aikana roketetta ei pidä ottaa. Lievä ylähengitystieinfektio tai matala kuume ei estä rokottamista.

Vaikutustapa

Rokottamisen jälkeen elimistössä alkaa muodostua vasta-aineita rokotteen sisältämiä papilloomavirustyyppejä vastaan. Rokottamisen jälkeenkin pitää käydä säännöllisesti lääkärin tarkastuksissa ja Papa-kokeessa. Tehosterokotteen tarvetta ei ole osoitettu.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky sekä pistoskohdan punoitus, kipu ja turvotus. Joskus voi esiintyä myös pahoinvointia, raajakipua, kuumetta sekä pistoskohdan mustelmia ja kutinaa.

Raskaus ja imetys

Rokottamista raskauden aikana ei suositella. Rokottamisen yhteydessä voi imettää.

Säilytys

Säilytettävä jääkaapissa (2-8 °C) valolta suojattuna. Ei saa jäätyä. Injektiopullo pidettävä ulkopakkauksessa.

Ulkonäkö

Ravistelun jälkeen valkoista, sameaa nestettä.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2