Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Trexan Injektioneste, Liuos 2,5 Mg/Ml, 25 Mg/Ml

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Trexan Injektioneste, Liuos 2,5 Mg/Ml, 25 Mg/Ml

Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

metotreksaatti

Käyttötarkoitus

Erilaisten syöpien, lasten- ja nivelreuman sekä psoriasis-ihosairauden hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tavallisesti terveydenhuollon ammattilainen antaa lääkkeen ihon alle, lihakseen, selkäydinnesteeseen tai suoneen. Alkoholin käyttöä on vältettävä hoidon aikana.

Vaikutustapa

Metotreksaatti on sytostaatti eli solunsalpaaja. Se estää tai hidastaa syöpäsolujen lisääntymistä. Lisäksi sillä on tulehdusta lievittäviä ja elimistön omaan immuunipuolustukseen vaikuttavia ominaisuuksia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä erilaisia tulehduksia, päänsärkyä, huimausta, väsymystä, mahavaivoja, iho-oireita, hiustenlähtöä sekä muutoksia verisoluarvoissa.

Jos ilmenee sitkeää yskää tai hengenahdistusta, on otettava heti yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Naisten ja miesten on käytettävä tehokasta ehkäisymenetelmää hoidon aikana sekä vähintään kuusi kuukautta sen päättymisestä. Syövän hoidossa suuria annoksia käytettäessä tehokasta ehkäisymenetelmää on käytettävä hoidon aikana sekä kaksi vuotta lääkityksen päättymisestä.

Säilytys

25 mg/ml injektioneste, esitäytetetyt ruiskut: Alle 25°C, ei kylmässä, esitäytetty ruisku ulkopakkauksessa, valolta suojassa. Ei saa jäätyä.2,5 mg/ml, 25 mg/ml injektioneste, liuos: Alle 25 °C alkuperäispakkauksessa, valolta suojassa.

Ulkonäkö

25 mg/ml injektioneste, esitäytetetyt ruiskut:Kirkas, kellertävä injektioneste, jonka pH on 7,0–9,0.2,5 mg/ml, 25 mg/ml injektioneste, liuos:Kirkas, keltainen neste.

 

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2