Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » G » Glyxambi

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Glyxambi

Markkinoija

BOEHRINGER INGELHEIM

Vaikuttava aine

empagliflotsiini, linagliptiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään aikuisille tyypin 2 diabeteksen hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan, yleensä 1 tabletti kerran päivässä. 

Lääkkeen ottaminen

Lääke otetaan säännöllisin välein, ruokailusta ja vuorokaudenajasta riippumatta. Jos annos jää ottamatta ja seuraavaan annokseen on vähintään 12 tuntia aikaa, unohtunut annos otetaan heti muistettaessa. Jos seuraavaan annokseen on alle 12 tuntia, lääke jätetään ottamatta ja seuraava annos otetaan normaaliin aikaan. Kaksinkertaista annosta ei pidä ottaa.

Vaikutustapa

Empagliflotsiini parantaa glukoositasapainoa mm. vähentämällä glukoosin takaisinimeytymistä munuaisissa ja lisäämällä glukoosin erittymistä virtsaan.

Linagliptiini lisää insuliinin eritystä haimasta, mikä laskee glukoosipitoisuutta. Lisäksi se vähentää glukagoni-nimisen hormonin eritystä haimasta ateria yhteydessä. Hormoni vähentää glukoosin syntyä maksassa ja edelleen sen kulkeutumista maksasta verenkiertoon.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat virtsateiden ja sukupuolielinten infektiot, nenänielutulehdus, liian alhainen verensokeri, jano, yskä, kutina, ihottuma ja lisääntynyt virtsaaminen.

Jos ilmenee haimatulehduksen oireita (mm. useita päiviä jatkuva voimakas, vyömäinen ylävatsakipu, joka usein säteilee selkään, pahoinvointi, oksentelu), otettava yhteyttä lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkkeen käyttöä tulisi välttää raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (alle 25 oC).

Ulkonäkö

10 mg/5 mg: Vaaleankeltainen, kaarevan kolmion muotoinen, tasapintainen, viistoreunainen, kalvopäällysteinen tabletti. Toiselle puolelle on kaiverrettu Boehringer Ingelheimin symboli ja toiselle puolelle teksti ”10/5” (tabletin koko: kunkin sivun pituus 8 mm).

25 mg/5 mg: Vaaleanpunainen, kaarevan kolmion muotoinen, tasapintainen, viistoreunainen, kalvopäällysteinen tabletti. Toiselle puolelle on kaiverrettu Boehringer Ingelheimin symboli ja toiselle puolelle teksti ”25/5” (tabletin koko: kunkin sivun pituus 8 mm).

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2