Etusivu » Lääkeopas Terveyskirjasto » T » Trelegy Ellipta

Lääkeopas Terveyskirjasto

Lääketietokeskuksen julkaisema Lääkeopas on tarkoitettu potilaille. Se sisältää tiedot lähes 1 700 lääkevalmisteesta. Lääkkeitä koskevat tekstit on laadittu Lääketietokeskuksessa, jonne myös sisältöä koskevat palautteet ohjataan (www.laaketietokeskus.fi).

Lääkkeet löytyvät aakkosellisesta hakemistosta niiden kauppanimien perusteella.


Trelegy Ellipta

Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

flutikasoni, umeklidinium, vilanteroli

Käyttötarkoitus

Keuhkoahtaumataudin (COPD) hoito. Lääke ei sovellu äkillisen hengenahdistuksen hoitoon, vaan siihen tarvitaan muita lääkkeitä (nk. kohtauslääkkeitä), joita tulisi pitää aina saatavilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi inhalaatio kerran vuorokaudessa, aina samaan vuorokauden aikaan.

Lääkkeen ottaminen

Inhalaatiojauhe inhaloidaan eli sisäänhengitetään keuhkoihin. Hyödyn saamiseksi valmistetta on käytettävä päivittäin, myös oireettomina aikoina. Pakkauksessa on yksityiskohtaiset ohjeet lääkkeen käyttöä varten. Suu ja nielu on huuhdeltava vedellä jokaisen ottokerran jälkeen, ja huuhteluvesi syljetään pois. Lääkkeen käyttöä ei saa keskeyttää äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Flutikasoni kuuluu kortikosteroidien lääkeaineryhmään. Se vähentää pienten hengitysteiden turvotusta ja ärsytystä. Umeklidinium ja vilanteroli kuuluvat keuhkoputkia laajentavien lääkeaineiden ryhmään. Ne laajentavat keuhkoputkia ympäröiviä lihaksia, jotka supistuvat keuhkoahtaumataudissa. Säännöllisesti käytettynä lääke helpottaa hengittämistä sekä vähentää keuhkoahtaumataudin vaikutuksia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat erilaiset hengitystieinfektiot, virtsatieinfektio, päänsärky, yskä, suunielun kipu, ummetus sekä nivel- ja selkäkipu.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden aikana. Ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Alle 30° C. Jos inhalaattoria säilytetään jääkaapissa, sen on annettava lämmetä huoneenlämmössä vähintään tunnin ajan ennen käyttöä.Inhalaattori on pidettävä sinetöidyssä laatikossaan, kosteudelta suojassa. Se on poistettava pakkauksesta vasta juuri ennen ensimmäistä käyttökertaa. Laatikon ensimmäisen avaamisen jälkeinen kestoaika on 6 viikkoa.

Ulkonäkö

Valkoinen jauhe.

Hinta ja pakkaustiedot

Rinnakkaisvaihtoehdot

Ks. lääkkeen rinnakkaisvaihtoehdot hintavertailusta1.

Lääkeoppaan sisällöistä vastaa Lääketietokeskus www.laaketietokeskus.fi2